Ресторантьорите искат държавата да поеме 80% от заплатите при тях

28 Октомври 2020 | 06:45
0 коментара
Бизнес

"Искаме от държавата 80% от работната заплата на служителите да бъде преведена директно на тях. Няма нужда да минава през фирмите”.

Това обяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

В един от известните столични клубове днес представители на бранша се събраха, за да обсъдят какво да е бъдещето на служителите в нощните заведения. Алибегов посочи, че са солидарни с цялата обстановка в страната.

Нови мерки: Затварят гимназиите и университетите

"Няма да имаме икономически искания на този етап", подчерта той.

„Говорим за 80% върху трудовото възнаграждение, което са получавали съответните персонали и персоналите на обслужващите фирми в заведенията, това са охрани, ди джеи, музиканти, които към момента на затварянето остават без работа. Ако човекът е получавал по трудов договор 1000 лв., 80% от тях искаме държавата да преведе в личната сметка на служителите”, обясни председателят на Сдружение на заведенията в България Емил Коларов.

Алибегов добави, че утре ще внесат искането си в Министерството на труда и социалната политика и добави, че на 5-ти ноември ще се съберат отново, като дотогава се надяват да знаят кога ще бъдат отворени и ако не бъдат отворени на 8 ноември, ще предявят своите икономически искания като бизнес.

Рекорден брой случаи на COVID-19 и рекорден брой починали

„Няма как единственият бизнес в страната, който да е затворен, да бъде нашият. На този етап приемаме, че тези 14 дни са важни за лекарите и държавата, приемаме го това. Нека бъдат обезщетени служителите и никой друг, но след 8-ми ще представим други искания”, каза Алибегов.

Засега протести не се предвиждат. Ако исканията на бранша не бъдат изпълнени, ще има нова среща след няколко дни. От двете асоциации предупреждават, че затворят ли нощните заведения в цялата страна без работа ще останат между 120 и 140 хил. души. 

Източник: БГНЕС/ Vesti.bg

Добавете Вашия коментар

TOP