Реконструират Епископската базилика в Сандански

04 Април 2015 | 10:25
0 коментара
Култура

Мащабна реставрация се извършва на Епископската базилика в град Сандански. Археологическият парк, включващ няколко обекта с национално значение, строени в периода V-VI век, ще бъде открит по-късно тази година, съобщава БГНЕС.

"Археологически парк-Сандански", който се реставрира и консервира от ноември 2013 г., обхваща паметниците на културата с национално значение – "Епископска базилика", "Раннохристиянски комплекс" и "Базилика на епископ Йоан", които са били част от Античния град, намиращ се под град Сандански.

Заради значимостта на отритите нови артефакти и мащабните строителни дейности, които се извършиха през последните две години се очаква обекта и община Сандански като цяло да се развие изключително като конкурентноспособна туристическа атракция, която ще привлече и повече

чуждестранни туристи.

Чрез реализирането на проекта Община Сандански е на път да създаде един наистина атрактивен археологически комплекс.

Епископски комплекс с баптистерий и раннохристиянска базилика с подови мозайки и богата украса - един от най-големите и най-интересните археологически обекти в Югоизточна България.

Архитектурно-строителен паметник на културата от античността с национално значение; най-представителната и монументална сграда, откривана досега в античния град от периода V-VI в.; класическа елинистична трикорабна базилика със скъсен наос, вероятни размери 22/36 м и ориентирана изток-запад; великолепни подови мозайки.

Епископската базилика е представлявала цял базикален комплекс, разположен на площ от 1600 кв. метра. Той включва кръщелна, която по размер и форма е единствена в България. Самата базилика е била цялата изрисувана със стенописи и стенни мозайки. Имала е изключително богата вътрешна мраморна декорация, подове застлани с мозаечни килими и олтарна мраморна преграда. От тази сграда, чийто владетел е бил епископ, се е осъществявало цялостното обществено и икономическо управление на града

Едни от най-важните открития, които без съмнение надхвърлят рамките на националното значение са откритото през 2012 година помещение "Мартирион", в което са се съхранявали мощите на светец, с олтарна маса, великолепни стенописи, мраморни подове и аязмо за светена вода

През 2013 г. бе открит и уникален бронзов кръст на 1500 години, който е бил забиван в дървения прът, когато е започвало литийното шествие

През миналата годсина е открит кръгъл перистилен двор с мраморна колонада, чието археологическо проучвания ще продължи и в бъдеще Източно от Епископската базилика е разположена и Базиликата на Епископ Йоан – паметник на културата с великолепни подови мозайки с изображения на риби и птици, което доказва, че днешния град Сандански е бил епископско седалище и главен културен, духовен и икономически център по долината на Средна Струма.

Проектът "Сандански – зората на ранното християнство" се финансира по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции" и приоритетната ос на европейската програма за устойчиво развитие на туризма. Стойността на проекта е 6 157 446 лв., като 157 446 са съфинансирани от община Сандански.

Раннохристиянският комплекс, намиращ се на открито до главната улица и площад Атлантически алианц също бе напълно обновен.

По проект са частично възстановени вътрешната архитектура на Епископския комплекс, бе изградено покривно покритие, покритията на кръщелната баптистерия и планировката и устройството на раннохристиянския храм.

Целта на извършваните консервац;ионни дейности е Епископската базилика да бъде пресъздадена в автентичен вид с мозайки, колони, мраморни елементи, както и да се постави декоративно осветление на Раннохристиянски комплекс. За достъпа до Археологическия парк ще бъде изграден паркинг за туристически автобуси и наблюдателна площадка.

Добавете Вашия коментар

TOP