Разпродават имоти на чужденци в Банско заради дългове към общината, в черния списък лъсна и името на банскалията Емил Балев

27 Октомври 2018 | 07:02
0 коментара
Общество

Заради дългове към общинската хазна в Банско съдия-изпълнители сложиха на тезгяха имущество на четири от големите длъжници на курортната община.

На публична продан са обявени два самостоятелни обекта в апартаментен комплекс в местността Шипоцко, собственост на „ГБ Британия Сейнт Дейвис“ ЕООД, представлявана от великобританеца Найджъл Хоул. Фирмата е сред най-големите длъжници на община Банско с непогасени публични задължения, възлизащи на 256 444 лева. Обявените на публична продан обекти  далеч  не покриват дължимите към курортната администрация данъци. Обявената за тях първоначална тръжна цена е в общ размер на 115 531 лева. Единият от обектите е с големина от 25.16 кв.м и още 6.39 кв.м прилежаща площ. Той е с  предназначение за търговска дейност, а обявената за него първоначална цена възлиза на 34 024 лева. Вторият самостоятелен обект е с предназначение за магазин и е оценен на 81 507 лева. Неговата площ е 60,27 кв. метра и прилежаща площ от 15.31 кв.м.

Дружеството „Ейре Ски Къмършъл 2“ ООД,  представлявано от ирландеца Джоузеф Съливан, също губи част от имуществото си. Задълженията му към хазната в Банско възлизат на 21 970 лева. Обект на публична продан е част от сграда, находяща се в м. Асаница. Оценката на имота е в размер на 135 565 лева, която е определена и за първоначална цена, от която ще тръгне наддаването. Любопитното в случая е, че името на лицето, което представлява дружеството длъжник – Джоузеф Съливан, фигурира като управител или съдружник и в редица други фирми. Той представлява и друга фирма, която е сред длъжниците на община Банско – „Ейре Ски Кънстръкшънс“ ООД, чиито задължения възлизат на 55 480 лева. Името му преди години фигурираше като съдружник и в „Добринище ски“ ЕООД, в която съдружници бяха още ямболският бизнесмен Боян Бонев и ирландците Нийл Оливер О’Рейли, Арон Трейси. Според редица анализатори те са и главните виновници за фалита на „Добринище ски“ . Дружеството е най-големият длъжник на община Банско и оглавява класацията с 641 578 лева задължения.   Около собствеността на обекти и съоръжение е пълна мистерия. „Добринище ски“ ЕАД е обявена в несъстоятелност още през 2014 година. В нея името на Джоузеф Съливан вече не фигурира. От  данните в Търговския регистър е видно, че  едноличен собственик на капитала е  „Ахелой Резидънс “ ЕООД, с адрес на управление в гр. Поморие. Като представител на дружеството фигурира името на Румен Ангелов Димитров, а в съвета на директорите са вписани Радостин Тодоров Канакиев, Йордан Йотов Борисов и Румен Ангелов Димитров, и четиримата са лишени от разпоредителна власт.

Другата фирма, дадена на съдебен изпълнител заради неизплатени публични задължения към община Банско, е „Фоур Груп“ ООД. Задълженията й към общинската хазна възлизат на 190 349 лева. Фирмата се представлява от испанците Хосе Гонзалес и Мигел Алварес, а съдружници в нея са четири  испански фирми, които участват с един и същи дялов капитал и равни права. Обект на публична продан е поземлен имот на дружеството, находящ се в местността Момин гроб с площ от 14 389 кв.м. и начин на трайно ползване „за друг вид застрояване“. Първоначалната му тръжна цена е в размер на 540 800 лева. Имотът е придобит от фирмата в бума на строителството през миналото десетилетие. Той  и е  образуван от няколко отделни имота, които през 2007 година са обединени в един общ.

Последната фирма, част от чиято собственост е дадена в ръцете на съдия-изпълнител заради непогасени публични задължения към община Банско в размер на 190 349 лева, е „Би Пи-21“ ООД. Според Търговския регистър дружеството се представлява от  Емил Балев и Виктор Константинов. На публична  продан са обявени няколко обекти от апартаментен комплекс в  Банско. Те представляват възстановителен център, състоящ се от рецепция, масажи, съблекални, басейн, сауна, солариум, фитнес зала и технически помещения и са с обща площ от 385 кв.м и са оценени на 287 478 лева. Любопитен е фактът, че името на Емил Балев се спряга като един от най-големите бизнесмени в страната и също фигурира като управител или съдружник в редица фирми. Фирмата му „Балмакс” участваше в изграждането на система за електронно отчитане на скиорите на Пампорово и Банско, чрез друга фирма той беше изключителен доставчик на ски и резервни части за съоръженията на трите зимни курорта Пампорово, Боровец и Алеко. Балев притежава хотели в Банско,  Пампорово, паркинг в София, магазини за спортни стоки и бяла техника в столицата и страната. В началото на тази година той депозира инвестиционни намерения и в разложкото село Баня. Чрез фирмата си „Банско Терме“ ЕООД възнамерява да изгради внушителен рекреационен комплекс, който ще носи името „Спринг валей треме“. Той ще бъде разположен върху прилежащия имот на бившите оранжерии в селото, който е с площ от 58.675 дка. Проектът предвижда да бъдат построени покрит аквадом с площ малко над един декар, открит аквапарк, хотелски комплекс, спортни площадки и парк с релакс зони. Дали инвестиционните намерения ще бъдат реализирани все още не е ясно. Към момента на мястото не е стартирало строителство. Фирмата и преди години имаше апетити към Баня. Тогава тя  закупи същия имот и възнамеряваше да изгради най-модерната за тогава база за отдих, включваща хотелска част, самостоятелни къщички, басейни, модерни спа комплекси, но проектът така и не бе реализиран. Причината бе огромни задължения към кредитори, което доведе до обявяването на публична продан на имота и инвестиционните  намерения  на фирмата бяха попарени и провалени. Имотът два пъти беше обявяван на публична продан. През август на 2014 година съдия-изпълнител го обяви за 3 547 500 лева, но купувач така и не се намери. На следващата 2015 г. бе обявен за втори път, а цената му спадна с почти един милион лева и бе обявен за 2 775 000 лева. Вероятно фирмата е успяла да откупи имота си и е възобновила инвестиционните си намерения. Справка в Търговския регистър показва, че „Банско Терме“ е регистрирана като дружество с ограничена отговорност. Като управител на фирмата фигурира името на банскалията Емил Балев, а съдружници са „Алфа Риъл Естейт Инвестмънс“, чуждестранно юридическо лице, държава: Люксембург, и „Баня Терме“ ЕООД, на която едноличен собственик на капитала също е Емил Балев.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP