Разпределиха по равно ромчетата първокласници в Благоевград

20 Юли 2018 | 10:12
0 коментара
Общество

Приемът на първокласниците от ромския етнос продължава да пали страстите в образователната гилдия в Благоевград. От Общинската администрация нееднократно уверяваха, че ромчетата ще бъдат разпределени по 2-3 в паралелките на всички 10 училища в града, но при утвърждаването на общинската система за прием в първи клас Предел махала беше вкарана в района на XI ОУ, VIII СУ, СУИЧЕ и IX ОУ. Тогава IX ОУ„П. К. Яворов“, което работи по програма за десегрегация, отказа да приема повече ромчета, тъй като в момента там се обучават 90, а политиката на държавата е да се върви към закриване на сегрегираните училища.

За нежеланието на училището да записва ромчета се самосезира Комисията за защита от дискриминация, а IX ОУ е обект на множество проверки, по случая работи Икономическа полиция.

Междувременно родители инициираха подписка в защита на ІХ ОУ и директора му Василка Величкова, подкрепена за няма и седмица от над 600 благоевградчани, която ще бъде внесена на предстоящата общинска сесия, насрочена за следващия петък, 27 юли.

Подкрепата си за Василка Величкова и ръководеното от нея училище обяви и председателят на Регионалния синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Ирина Андонова. Тя бе категорична, че проблемът идва от  общинската система за прием в 1 клас и би следвало ромските деца, подлежащи на прием в 1 клас, да не се концентрират в едно училище, а да бъдат разпределени равномерно по всички, още повече че училищната мрежа го позволява.

„Заставам зад всяка една дума, казана от Василка Величкова. Действията, предприети срещу нея, са изключително грозни и несправедливи“, заяви и председателят на Синдиката на българските учители в Благоевград Бонка Ичкова, която подчерта, че приемът и записването на ученици се извършва въз основа на личните лобита на директорите.

Завчера от община Благоевград изпратиха съобщение до медии, че няма проблем с деца от ромски етнос при записването в първи клас. Те са разпределени във всяко едно от десетте общински училища, извършващи прием за учебната 2018/2019 година, и че същата информация може да бъде потвърдена от директорите на училищата на територията на община Благоевград.

Вчера с въпроса колко ромчета са приели репортер на „Струма“ се обърна към директорите на 10-те училища в града.

„Не сме записали ромчета, защото никой от квартала не се е самоопределил като такъв”, каза Димитър Арабаджиев, директор на VІ СУ „Иван Вазов“, което реализира прием от 3 паралелки към момента с по 19 ученици. Той допълни, че през годините е имало записани роми, самоопределили се като такива, но за предстоящата учебна година няма.

Че има записани три ромчета сред 112-те първокласници от 5-те паралелки обяви зам. директорът на най-голямото основно училище в областта – ІІІ ОУ, Васил Чолаков. Той увери, че не са върнали нито едно ромче и от 1-4 клас обучават общо 19, а иначе учениците от начален етап в ІІІ ОУ са 481. Като отговорник на училищно ниво за механизма за обхват и задържане на децата и учениците, В. Чолаков държеше да подчертае: „Готови сме и бихме приели и още ромчета, стига те да изявят желание да учат при нас“, и допълни, че стриктно спазват изискванията и разпоредбите паралелките да са с по 22 деца, за да има по две места /до 24 в клас/ именно за ученици от т.нар социално уязвими групи, обхванати от междуинституционалния механизъм.

С три записани ромчета е и ІV ОУ, направило две паралелки с по 15 първокласници. Или както изчисли  директорът на училището Илиян Чапкънов, на 10 българчета се пада едно ромче.

„Реализирахме приема по всички правила и критерии, честно и почтено. Съобразихме се с препоръките и намалихме паралелките в първи клас от 6 на 5. Обхванали сме и почти всички пътуващи деца. Имаме 126 пътуващи ученици, което е изключително трудно като организация. Приемаме и най-много деца със СОП /специални образователни потребности/, към момента те са 27. Никога не сме отказвали. Записахме и две ромчета – едното от многодетно семейство, а на другото по-големият брат учи при нас”, разясни директорът на VІІ СУ д-р Лилия Стоянова.

Колегата й от ІІ ОУ Христо Манчев пък сподели, че са приели 5-6 ромчета и не са върнали нито едно. Както е известно, ІІ ОУ първоначално бе обявило прием на 3 паралелки, или 66 първокласници. Впоследствие училищният план-прием бе коригиран на 4 паралелки и в училището са записани 87 ученици в 1 клас.

2 паралелки с по 22-ма ученици реализира V СУ. Те очакват и деца от Центъра за настаняване от семеен тип, намиращ се до плажа. „Всяка година приемаме деца от ЦНСТ, за това сме уведомили и община Благоевград“, каза директорът на училището Мария Тричкова.

Ръководителят на ХІ ОУ Марияна Митова коментира, че единствено тя е спазила обещанието си и е приела толкова ромчета, колкото е казала предварително, а именно 10 – по 5 в двете паралелки с по 24 първокласници.

В VІІІ СУ има записани 9 ученици от ромския етнос, при сформирани 4 паралелки с по 25 първокласници.

Единственият директор, който не пожела конкретно да назове колко ромчета ще се обучават в 1 клас, бе ръководителят на СУИЧЕ д-р Светлин Абаджиев. Той сподели, че приемът в 1 и 7 клас минал спокойно, без сътресения и коментарите за напрежение около  записването на децата от Предел махала не отговаряли на истината и били силно преувеличени. Д-р Абаджиев призна и че не знае точно колко са записаните ученици от малцинствените групи, тъй като с приема се занимала главният учител в начален етап Ася Миленкова, а тя била в отпуск.

„Настоящият ни прием е съизмерим с този от миналите години”, допълни и зам. директорката Маргарита Спирова, а иначе според неофициална информация от учители в СУИЧЕ, което реализира две паралелки с първокласници, са постъпили 8 ромчета.

„При нас не става въпрос за записване, просто защото нямаме паралелка”, каза с тъга директорката на ІХ ОУ Василка Величкова, останало с две българчета и две ромчета за първи клас.

Както „Струма“ писа, на заседанието на комисия, обсъждаща интеграцията на ромските деца, в края на месец януари от справка на община Благоевград стана  ясно следното: Децата от ромския етнос, записани понастоящем на територията на община Благоевград и подлежащи на задължително записване в 1 клас, са 80. От тях 54 за записани и посещават четвърта възрастова  група на детските градини. 26 не са обхванати от задължителното предучилищно образование, от тях само 9 пребивават на територията на община Благоевград, а останалите 17 са в чужбина или други общини. Тоест според тази статистика подлежащите на прием в 1 клас са 63 ромчета. Изчисленията показват, че към момента записаните са 42 и остават още 21.

„Да, предишни години в началото на септември пращаха всички незаписани ромчета при нас, но сега това няма да стане”, категорична бе Василка Величкова, твърдо отстояваща позицията, че ако трябва, ще обяви нулев прием, но няма да сформира паралелка с ромски ученици.

СТРУМА

Добавете Вашия коментар

TOP