Разложкият бизнесмен Г.Фарфаров започва строеж на МВЕЦ, поиска 6 млн. куб.м вода от Градевска река

16 Юли 2018 | 18:13
5 коментара
Бизнес

Мощният разложки бизнесмен Георги Фарфаров поиска 6 000 000 куб.м годишно вода от Градевска река и десния й приток река Осеновска, за да построи поредния си МВЕЦ в Югозапада. Бизнесменът го е нарекъл МВЕЦ „Марево”, така е кръстил и най-новата си фирма, чрез която смята да го строи.

Мястото, на което Фарфаров се е спрял, е землището на симитлийското с. Градево, между кота 850 м и кота 705 м на едноименната река.

Посоченото от него място за водохващане, напорен тръбопровод от 305 м и сграда на МВЕЦ-а не попада в границите на зона за защита на водите или санитарно-охранително зона, но засега не е ясно дали Градевска река ще се окаже достатъчно пълноводна, за да задоволи инвестиционното му намерение. Факт е, че през 2015 г. е издадено разрешително за водовземане от Градевдска река с цел производство на електрическа енергия на друга от фирмите на самия Фарфаров – „Миле инженеринг” АД, което е с краен срок на действие 29 май 2020 г., а разрешително за водовземане от тази част на реката има и благоевградският хлебен бос Нейчо Гръчки, чиято едноименна фирма е с картбланш за производство на електричество чрез ВЕЦ до 2021 г.

Успоредно с това миналата година трета фирма – ЕТ „Ангел Младенов”, депозира в екоминистреството инвестиционно намерение за изграждане на МВЕЦ точно в този участък на Градевска река, макар че до момента собственикът на фирмата още не е получил разрешително за водовземане и ползване на повърхностния воден обект.
Тъй като една от първите забрани в Закона за водите е да не се допуска обезводняването на речните корита, ако благоевградчанинът А. Младенов се активизира и си извади разрешителното, за Фарфаров най-вероятно вода няма да остане и МВЕЦ „Марево” ще си остане една гола мечта.

Само преди 2 г. Фарфаров инициира построяването на първия си МВЕЦ „Баба Цвета” на Градевска река, чрез който произвежда 2.4 млн. кВтч еленергия. При изкупна цена от 0.15 лв./кВтч инвеститорът тогава сметна, че минималният му годишен приход ще е 360 000 лв., тоест в рамките на 6 г. ще успее да избие инвестицията по строежа на МВЕЦ-а и после само ще прибира печалба.

При това Г. Фарфаров далеч не разчита само на приходи от продажба на непрекъснато поскъпващата за населението и бизнеса еленергия. Чрез 7 фирми той се занимава главно с търговия, строителство и хотелиерство. През 2015 г. брои 1 млн. лв. за хотел „Пирин” в центъра на Разлог, има къща за гости в местността Кьошката и заведение, в което чест клиент е бившият кмет на Разлог Любен Татарски.

По официални данни през последните години основната фирма на Георги Фарфаров „Миле инженеринг” е спечелила 12 обществени поръчки на стойност 9 976 730,70 лв./Струма/

Добавени коментари

Сръбо публикува:
17 Юли 2018 | 14:27
Caмо БАИ Любка този че вече оправи убаво
ДЪЛГА МАХАЛА публикува:
17 Юли 2018 | 12:17
AMA НЕ РЕВЕТЕ И ПЦУИТЕ ГА ЯДОХТЕ ЧЮФТЕТА НЕ РЕВАХТЕ ПЛЕСКАХТЕ И ВИКАХТЕ ЛЮБЕНЕ И КРАСИ НИЕ СМЕ С ВАС
Поправка публикува:
17 Юли 2018 | 07:51
Актуализирайте си информацията!!! Снимали сте друг Фарфаров...
111 публикува:
16 Юли 2018 | 22:50
Тава са ваще отрепки кметове и чиновници Кметюо кмет ле си земи се тресни нека де ти и твоите отрепки милета и други инжинери
DO MILE инжинер публикува:
16 Юли 2018 | 22:41
ДИ ВОЛЕ ДИ Така си мреш, така сме ний, така - поглеж! Дий... Дий, краста, дий!

Добавете Вашия коментар

TOP