Райна в ТОП 10 на фолк певиците, които правят фурор не с чалга, а с фолклор

04 Юли 2018 | 13:12
0 коментара
Любопитно

Райна от Сандански попадна в ТОП 10 на певиците чалгаджийки влюбени във фолкора.

Спокойно можем да кажем, че любовта на Райна към фолклорната музика с времето става само по-сипна. Тя е фолкпевица, но повече обича да изпълнява фолклор, особено македонски песни, заради чийто изпълнения я засипват с комплименти.

 „Фолклорната музика е предпочитаният от мен жанр, не само заради месторождението ми, а и защото комерсът все още не е толкова прихванал фолклора и все още е музика за ушите, а не за очите, както се казва за фолка. Съчетавам ги добре и двата стила, и може би затова се радвам на интерес толкова години вече от страна на две различни аудитории."
 

Нелина също е от първите имена, които изникват, когато говорим за добри фолклорни изпълнения.Неслучайно в нейната дискография намира място не един фолклорен албум. Певицата може да се похвали и с авторки песни. За голямата професионална сцена я открива ансамбъл Найден Киров.

Джена има в дискографията си много песни с фолклорно звучене. Издава и няколко песни нагръцки език, както и една на македонски език. Важно е да отбележим, че част от песните, които изпълнява, са композирани от самата нея и/или са писа ни по неин текст. Зад гърба си до момента Джена има два фолклорни албума, а отношението и към фолклора никак не е случаино. Родителите й също са музиканти.

Цвети Янева няма как да бъде сбъркана. При нея успехът на музикалната сцена, именно във фолклора никак не е случаен. Тя трупа опит като солистка на оркестър Орфей. Именно оркестъра и нейните родители, които са негови създатели, създават китка от народни песни, които достигат до цял свят. Именно родителите й събуждат любовта към народната песен.

Деси Слава споделя, че щом чуе родния ни фолклор направо се разтапя. „Това за мен е най-великата музика“. Деси Слава се справя еднакво добре в различни стилове – пее по, поп фолк, Поп фолкът е музиката, която я прави популярна. Тя споделя, че на всяко свое участие пее и народни песни. И остава впечатлена от реакциите на младите хора, които пеят с нея с цяло гърло.

Емилия е един от най-нежните гласове сред родните поп фолк изпълнители. Малцина знаят, че преди да се ориентира към чалгата Емилия е пяла само народна музика.

Преслава е завършила музикална паралелка в родния Добрич със специалност фолклорно пеене и гъдулка. За поп фолка я открива Милко Калайджиев. Само няколко месеца по-късно тя подписва с Пайнер и кариерата й тръгва стремглаво нагоре.

Ивана се е родила с магията на музиката. Всички в рода й са музиканти. Била е едва 4-5 годишна, когато е запяла.

Любовта към народната музика и при Глория датира от детските й години. Баща й свири на кавал, а майка й изпълнява народни песни. Глория започва да работи с оркестър Извор и заминава да работи в Черна гора. С връщането си създава собствена формация Лира, съставена от трима музиканти - клавирист и акордеонист, кларнетист и саксофонист и ударни.

Галена също обожава фолклорната музика. „Родителите ми много я обичат, така че съм отраснала с нея. И сега, когато я слушам, настръхвам", разказва певицата. Днес тя е една от най-големите поп фолк звезди, въпреки това не забравя страстта към фолклорните песни. Разбира се, има и изцяло фолклорен албум в дискографията си.

Добавете Вашия коментар

TOP