Оценката за новите министри ще я даде парламентът. Това каза държавният глава Румен Радев пред журналисти във връзка с дебата в парламента за новите министри в кабинета "Борисов 3".

"Нека поработят. Тогава ще им дам оценка“, допълни Радев и продължи:

"Парадоксално е. Премиерът маха министър на вътрешните работи заради "мърлявата“ работа на полицията. По закон тази работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който се предлага за министър“, каза президентът.

Във връзка със съгласувателната процедура по указа, държавният глава заяви:

"Самият факт, че най-сетне правителството склони да изпълни тази съгласувателна процедура е малка, но важна крачка напред в битката за законност“.

По отношение на изказването на Цветан Цветанов, че "Румен Радев цели конфронтация", държавният глава заяви, че е престанал отдавна да го слуша.

Президентът съобщи също, че проучва и обсъжда номинации за конституционен съдия. 

"За мен са важни не само високите професионални, но и високи морални качества и възможностите и умението да отстояваш своята позиция“, заяви Радев.

"Оказва се, че страната ни има две позиции за Унгария – едната за пред българската публика, а другата за пред Съвета на ЕС".

По думите на Румен Радев премиерът е оторизиран да изрази позицията на страната ни по темата за Унгария.

Президентът заяви, че не може да тълкува амбивалентно поведение.

"При всички случаи запушването на устата не са европейски принципи и не е европейски инструмент. Това работи против самия Европейски съюз“, допълни държавният глава.

Вчера стана ясно, че Министерският съвет ще започне процедура по изготвяне на позиция на България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в които да се отрази че България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура срещу Унгария по член 7 от договора за Европейския съюз.