Радев: От разделението покълват трагедии

12 Януари 2018 | 07:45
0 коментара
Политика

„От 1 януари поехме председателството на Съвет на ЕС, от 11 години сме член на ЕС, от 13 века обаче България е югоизточната порта на Европа“. Това заяви при официалното откриване на българското европредседателство президентът Румен Радев.

„На Балканите знаем добре, че от разделението покълват трагедии. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде
разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е „Съединението прави силата“, отбеляза държавният глава.

Туск на чист български: Никой не ви е дал нищо даром

„България притежава изпитан във времето модел на добро съжителство между религиите.

Ние сме родината на кирилицата, която е мост към Изтока. България, която днес догонва развитите страни в Съюза, спаси своите евреи през най-мрачните години за континента. Това ме кара да вярвам, че много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство“, каза още той.

Президентът заяви, че поемаме председателството в труден за Евросъюза момент. „Глобалната несигурност превръща европейската отбрана в императив. Миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи на Съюза. Конкурентоспособността не бива да се постига чрез орязване на социални права, а чрез прозорливи инвестиции в образованието и високите технологии“, каза президентът Радев.

За да пребъде Европа,

ни трябват разбираема реч, опростени процедури, взаимно доверие, ново самочувствие и надмогване на егоизма“, заяви държавният глава.

Той изрази увереността си, че през следващите шест месеца гостите ни от Европа ще се чувстват у дома си сред римските руини и православните църкви на България, особено тук в София, където православна църква, католическа катедрала, джамия и синагога са само на неколкостотин метра една от друга. „Това е уникално историческо достояние, което ще напомня на всички нас, че Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена дълбоко в историята, културата и хуманизма, които не бива да загърбваме“, каза още президентът Румен Радев, който завърши с „Добре дошли“.

Премиерът Бойко Борисов започна своето слово при откриването на българското европредседателство с оценката:  „Мисля, че след словото на Доналд Туск всяко изказване е неуместно. Ние като българи действително трябва да оценим, че председателят на ЕС е положил толкова усилия да научи нашия език“.

„Имаме 6 месеца да положим усилия не само за България, а за Европа.

Да, ние трябва да бъдем модератор, но в същото време трябва да направим така, че за всеки българин да остане следа от това председателство. През тези 6 месеца има много събития, които да започнат, които да се развият, други да завършат. Нека да ни е успешно председателството – да направим нещо и за България, и за Европа - всичко със скромните си възможности, които имаме“, заяви Борисов.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева с уверението: „България приема председателството на Съвета на Европейския съюз като национална и надпартийна кауза. За на това е чест, но и голяма отговорност”.

Караянчева подчерта, че

в следващите шест месеца страната ни ще бъде основен двигател на задачите от дневния ред на ЕС.

„Разчитам на тясното сътрудничество с останалите европейски институции”, допълни председателят на парламента. Тя заяви, че родните депутати ще дадат своя принос във формирането на ключовите европейски политики. „Искрено вярвам в успеха на първото българско европредседателство”, завърши речта си Караянчева.

Министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова приветства с добре дошли гоститеи заяви:„За нас българите присъединяването към ЕС преди 11 години бе е една сбъдната мечта. С гордост и самочувствие приемаме отговорността да бъдем председател на Съвета на ЕС“.

Министър Павлова каза още, че България вярва в доброто и имаме волята да работим с всички вас за него. Тя посочи, че

страната ни има какво да даде на Европа,

като се започне от древната история и култура и се стигне до иновациите. Министър Павлова подчерта, че Европейският съюз не трябва да се делим на малки и големи, на богати и бедни, на Изток и Запад. „Готови сме да посрещнем всички предизвикателства“, каза тя и още веднъж подчерта значението на мотото на българското председателство – „Съединението прави силата“.

Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP