Пуснаха срещу 5000 лв. гаранция жената, обвинена за катастрофата на „Тракия“

24 Април 2018 | 13:19
0 коментара
Криминално

Освободиха от ареста жената, обвинена за тежката катастрофа с автобус на магистрала „Тракия“.

Софийският апелативен съд наложи на Цвета Таскова мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лева. Според съда има риск обвиняемата да се укрие или да извърши друго престъпление, но не и в степен за налагане на най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Софийският апелативен съд отмени наложената на Цвета Таскова от Окръжния съд най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“. Съдът констатира, че за налагане на най-тежка мярка се изисква наличието на три нормативни предпоставки -първата, от които е да са на лице достатъчно доказателства, че обвиняемата е извършила престъплението. За да се изиска Таскова да остане в ареста, трябва да има данни, че има риск от това тя да се укрие или да извърши други престъпление.
 
В заседателната зала стана ясно, че от показанията на обвиняемата, на спътника в колата ѝ, както и на свидетели, пътували в автобуса, са събрани достатъчно доказателства, които сочат, че инцидентът е настъпил заради загубата на контрол над автомобила на Таскова. Човекът, който се е возил с нея в колата е категоричен, че Таскова е държала волана с две ръце и че не е имало шум в колата, както се твърдеше. Той е казал още, че скоростта с която е карала обвиняемата, е била висока.

Апелативният съд подчерта, че в случая се касае се за престъпление, извършено по непредпазливост, както и че това е първата регистрирана криминална проява на обвиняемата.
 
Съдът счете, че риск от укриване или извършване на друго престъпление от страна на Таскова има, но той не е в такава степен, че да се налага най-тежка мярка за неотклонение.

По закон при такива транспортни инциденти, обвиняемият може да прекара само 2 месеца в ареста, преди да започне делото. В случая съдът констатира, че е повече от сигурно, че досъдебното производство ще продължи много по-дълго.

Адвокатът на обвиняемата Николай Кокинов коментира, че Таскова е шофьор на автомобил от 10 години, в които има само едно извършено нарушение, преди катастрофата. През 2016 година обвиняемата е хваната да шофира след употреба на алкохол, като пробата е показала наличие на 1,1 промила.
 
Адвокат Кокинов допълни, че е рано да се правят изводи дали само Таскова е виновна за инцидента. Според него това ще стане ясно едва след резултатите от експертизите.
 
Пред съда Таскова отново каза, че много съжалява и че няма намерения да се укрива, а иска да съдейства на прокуратурата с каквото може.

Апелативният съд наложи на обвиняемата мярка за неотколонение „парична гаранция” в размер на 5000 лева. 
 
Тежката катастрофата стана на 13 април на 27-ми километър на магистрала „Тракия”. Лекият автомобил, управляван от Цвета Таскова, се ударил в пътнически автобус на „Юнион Ивкони”. В инцидента загинаха 6 души, а други 26, сред които и дете, бяха ранени и откарани в столични болници.

Добавете Вашия коментар

TOP