Проучване! Банско е най-предпочитаната дестинация за зимен туризъм

18 Декември 2018 | 16:19
0 коментара
Общество

83% от българите, които планират почивка тази зима, декларират, че ще отидат на планина в България. 

Един на всеки десет (11%) от пълнолетните българи планира такава почивка в чужбина.

Банско е най-предпочитаната дестинация за зимен туризъм за над една трета (34%) от българите планиращи почивка, следван от Боровец (17%) и Пампорово (12%). 

В демографските разбивки, прави впечатление, че младите между 18 и 29 г. в най-голяма степен предпочитат Банско. Над половината от пълнолетните българи (54%), оценяват като добри условията за зимен туризъм в България, а едва 3% - като лоши.

Водещият мотив за избор е цената на нощувките - 22%, а курортът е определящ за избора при 13% от българите. Цената на нощувките е в най-малка степен фактор за живеещите в София.
 
Всеки десети споделя, че се води от това да е "тихо и спокойно", като това се отчита в по-висока степен при по-възрастните групи, за сметка на по-младите. Повече от една трета (37%) от пълнолетните българи споделят мнението, че през последните години България става по-добро място за зимен туризъм, а едва 2% са на противоположното мнение. Според 24% няма промяна.

Малко над една четвърт - 26% от българите, смятат, че са еднакво обслужвани и получават същото качество като чуждестранните туристи, докато по-голям дял (35%) са тези, които са на противоположното мнение. Голям е делът (38%) на тези, които не могат да преценят.
 
И през 2017-а: Значителен ръст на чуждестранните туристи в зимните ни курорти

Според проучването 12% декларират, че практикуват зимни спортове. Те са най-популярни сред възрастовите групи между 18-29 г. и 30-39 г. Зимните спортове са разпространени най-вече сред живеещите в столицата, което може да бъде обяснено отново с доходите на живеещите в София, тъй като практикуването на зимни спортове изисква повече финансови средства. 81% от практикуващите зимни спортове оценяват условията за зимни спортове в България като добри, а отново едва 3% са тези, които ги смятат за лоши.

Добавете Вашия коментар

TOP