Протест: Болните работници не са престъпници

27 Ноември 2019 | 16:52
0 коментара
Общество

Протест под надслов "Болните не са престъпници", организирано от КТ "Подкрепа", се проведе в София.

Протеста обхвана центъра на града, като за малко бяха блокирани няколко светофара, а движението на трамвайте беше силно затруднено.

Причина за протеста на синдиката стана идеята на управляващите - първият ден от болничните да бъде за сметка на работника. Към тях не се включиха колегите им от КНСБ, тъй като според тях оттеглянето на предложението за неплащане на първия ден болничен обезсмисля протестните действия.

Работодателите пък от своя страна продължават да настояват първите 3 дни от болничния да не се плащат от тях. В същото време от КТ "Подкрепа" искат работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните да се изплащат на 100% от трудовото възнаграждение. Воденият от Димитър Манолов синдикат настоява за свикване на тристранния съвет по темата, а от КНСБ остават в стачна готовност, в зависимост от решенията, които ще се вземат на срещата социалните партньори.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че хората няма да бъдат ощетени при изплащането на болничните, а ще се търсят решения да има по-строги и дисциплиниращи мерки за тези, които си позволяват да злоупотребяват с това право. Петков коментира пред журналисти актуалната тема за изплащането на болнични и злоупотребите с тях преди заседанието на парламентарната социална комисия. Той посочи, че решението ще се вземе в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ с търсене на пресечна точка между крайните, по думите му, искания на работодателите и на синдикатите. Министърът каза, че на този етап не знае да е насрочено заседание на НСТС.

Междувременно друго недоволство изразяващо се в едночасова предупредителна стачка на социални работници от 35 дирекции "Социално подпомагане" в цяла България се проведе от 10 до 11 часа. Протестът на работещите в тези 35 дирекции е символичен. Исканията на бранша са за 40% увеличение на основната работна заплата, а парите им за работно облекло да не са по-малко от 450 лева годишно. Сред другите искания са оценка на извършената работа след съгласие на синдикатите и работодателите, а също назначаване на служители само с бакалавърска степен.

Добавете Вашия коментар

TOP