Прокуратурата затяга обръча около А.Камбитов и Я.Янков за лукс сградата на „Кончето” в Благоевград

13 Май 2020 | 06:57
1 коментара
Общество

Прокуратурата „захапа“ новопостроената сграда на мястото на комплекс „Кончето“ в Благоевград.

В Административен съд е образувано дело след протест на Окръжна прокуратура, в който се прави искане да бъде прогласена за нищожна заповедта на бившия зам. кмет по строителството Янко Янков от 8 февруари 2016 г. за одобрение на две УПИ върху имот с площ от 1021 кв.м, закупен от софийската фирма „Строителство и саниране – Инженеринг консулт” ЕООД с управител 25- годишната Елизабет Урукова. Според държавното обвинение заповедта е издадена при фрапантни нарушения – строителството е върху имот публична общинска собственост, въпреки забраната за обременяване по чл. 7, ал. 2 и ал. 4 от Закона за общинската собственост, не са били уведомени заинтересовани страни, носители на вещно право, като фирма „Динамо тех“ ООД, липсвали мотиви и в решението на общинския Експертен съвет по устройство на територията.

Новата 5-етажна жилищна сграда с търговски площи в партерното пространство и подземни паркоместа бе  построена от софийската фирма „Стройинвест консулт“ ЕООД. Градежът започна през лятото на 2017 г., като още в самото начало на строителния обект бе забелязан подалият оставка 3 месеца преди това заместник-кмет по строителството на Благоевград инж. Янко Янков, който се оказа в много топли връзки със собственика и строителя в имота на комплекс „Кончето”.

Недвижимият имот от 1021 кв.м стана собственост на софийската фирма „Строителство и саниране – Инженеринг консулт” ЕООД с управител 25-годишната Елизабет Урукова, чиято майка Цветанка Господинова бе омъжена за певеца Веселин Маринов. Младата софиянка бе подписала договора за покупка на имота от 837 кв.м от „Пътнически превози“ през март 2016 г., през декември пък община Благоевград й продала своите 184 идеални части от поземления имот.

Любопитно е, че фирмата от 2009 г. до 2012 г. е била на инж. Янко Янков, който по-късно влезе в екипа на Атанас Камбитов. През периода 2009-2013 г. пък бившият зам. кмет по строителството на Благоевград е бил партньор и в „Стройинвест консулт“, която  построи новата сграда в имота на бившия комплекс „Кончето”. През  януари 2018 г. софиянката Елизабет Урукова продава фирмата „Строителство и саниране – Инженеринг консулт” на Борислав Тодоров. През юли същата година нейната майка Цветанка Господинова сключва трети брак и се омъжва за бившия зам. кмет   Янко Янков. На сватбата на младоженците кумува кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

Как ще се развие делото в Административен съд, предстои да видим. Ако бъде обявена за нищожна заповедта, въз основа на която е започнало строителството в имота на комплекс „Кончето”, последиците са неблагоприятни, тъй като и голямата луксозна сграда може да бъде обявена като незаконна.

Какво ще се случи тогава с апартаментите, които са продадени на добросъвестни купувачи?

Според източници делото в Административен съд е само едната линия, по която работи прокуратурата по казуса със сградата, около която гръмнаха серия скандали по времето, когато кмет бе Ат. Камбитов. Другата е във връзка с длъжностни престъпления, по които може да има и обвиняеми бивши управници.

Припомняме, че всичко започва на 22 октомври 2018 г., когато бившата фирма на Янко Янков – „Стройинвест консулт“, внася за одобрение в Общинска администрация – Благоевград проектна документация за нискоетажна сграда за офиси до емблематичната за Благоевград бивша автогара, наричана „Кончето“. Проектът не е одобрен и върнат на възложителя от главния архитект на Благоевград В. Тинчев поради липса на съгласие на собственика на имота, който е публична общинска собственост. 

На 12 ноември 2018 г. обаче част от този имот, без да има решение на ОбС – Благоевград, само с едно актуване, получава статут на публична общинска собственост и това отваря широко врати пред него за продажбата му. 

Веднага след това на сесията на ОбС на 28.12.2018 г. имотът е включен за продажба въз основа на заявление от „Стройинвест консулт“. Площта му от 155 кв.м е оценена на 54 717 лв. без ДДС. Според Тинчев оценката била абсурдно ниска. Сделката става скоростно – на 11.02.2019 г., и е подписана от Ат. Камбитов в качеството му на продавач.

В хода на разследването си КПКОНПИ събира няколко папки с документи от ДНСК, ОбС – Благоевград, община Благоевград, Агенция по вписванията, АДФИ, Търговски регистър, НОИ, Постоянната комисия по опазване на обществения ред, сигурност и противодействие на корупцията при ОбС – Благоевград, Национална база данни „Население“, Регистър на юридическите лица с нестопанска цел, Имотен регистър и т.н.

Документите потвърждават изцяло твърдението на арх. Тинчев, но в крайна сметка основен се оказва фактът, че никъде в тях не пише, че кумът Атанас Камбитов и кумашинът Янко Янков са „роднини по права линия, по съребрена линия – до четвърта степен, и по сватовство – до втора степен“. Хората на Цацаров съвестно са посочили като мотив, че „качеството „кум“ не попада в обхвата на свързаност, по смисъла на §1, т. 15 от ДР на ЗПКОНПИ“.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА в.Струма

Сигналът бе подаден миналата година от главния архитект Васил Тинчев, който към онзи момент бе уволнен от Камбитов.

Добавени коментари

ха ха публикува:
13 Май 2020 | 22:05
Ще го хванете за....,Камбитов!!! Вече се е откупил стократно!Вие си чакайте и се надявайте.

Добавете Вашия коментар

TOP