Прокуратурата издирва Ветко Арабаджиев и семейството му

31 Август 2018 | 16:58
0 коментара
Криминално

Десетина души са задържани при акцията на специализираната прокуратура в столичния хотел „Маринела“ и пловдивския „Марица”, съобщи ръководителят ѝ Иван Гешев, цитиран от economic.bg.

По-рано днес прокуратурата излезе с официално съобщение, че претърсва офиси в двата хотела заради образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, чрез подправяне на данъчни документи.

Сега става ясно, че са открити нерегистрирани 150 хил. лв., част от които са намерени в кутия за обувки. Тепърва ще се изяснява произходът на тези пари, а самото разследване ще продължи още няколко дни.

Прокуратурата съобщи, че собственикът на хотелите Ветко Арабаджиев и още двама души от неговата фамилия също са обект на разследване. Те обаче не са в България от няколко месеца.

"Има доказателства, че вероятно лицето собственик на хотел „Маринела“ с други хора са извършвали данъчни престъпления и пране на пари. Това кой е собственик на този хотел към момента не е предмет на разследване. Предмет на разследване е, че това лице с определен кръг хора вероятно, към този момент има доказателства, са извършвали данъчни престъпления, пране на пари, участие в организирана престъпна група с други фирми. Част от разследването е в посока фирми, извършващи туристическа дейност, но не и дейността на този хотел“, каза Гешев.

Той не потвърди съмненията, че са се "източвали" държавни пари от бюджета за организирането на Българското председателство. В хотел "Маринела" се организираха някои от събитията, част от председателството, също така там бяха настанявани чуждестранните делегати.

Досегашното разследване на специализираната прокуратура е установило, че в периода 2017–2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци“. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на ДДС.

Установено е също, че в периода 2016–2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

Източник: economic.bg

Добавете Вашия коментар

TOP