Прогоненият петрички свещеник Ангел Кочев: Махат ме заради Ванга!

05 Март 2019 | 13:19
1 коментара
Общество

Атаките срещу духовника от Петрич започват, след като осветява къщата на пророчицата

"Така не се постъпва! Обиден съм! Дойдоха в канцеларията на архиерейството и ме изгониха. Връчиха ми заповедта, смениха бравите, всичко. Запазих спокойствие. Какво да направя. Знам, че има едно око, което вижда отгоре."

Така коментира случващото се в Петрич изгоненият свещеник Ангел Кочев пред "България Днес".

На 26 февруари вечерта със заповед на Неврокопския митрополит Серафим духовникът е освободен от длъжност. На негово място е въдворен енорийският свещеник отец Павел. Новината покосява духовника като гръм от ясно небе. За 50 години служба той не е наказван нито един път. Получавал е само похвали.

"Нека нещата да са ясни, искам истината да излезе наяве. Има си църковен ред. Никого не мога да осъждам. Всеки сам отговаря за действията си. В тази ситуация всеки си показва истинското лице", лаконичен е отец Ангел.

Новината бързо се разпространява в околията и Петрич въстава. Местните си искат обратно свещеника и организират дори подписка в негова защита. Навръх националния ни празник 3 март напрежението ескалира. Местните миряни пренасят протеста си в двора на църквата "Света Богородица", където отец Павел води празничната служба. Стига се почти до бой, докато християните скандират "Недостоен" и "Мафия".

"Не бях там по това време, но чух какво се е случило. Виждам, че има недоволство. Явно има защо да се случва това. Нещата не са случайни. Призовавам за достойни действия, без ексцесии. Трябва да се молим", допълва духовникът.

За Ангел Кочев казват, че е роден да служи на църквата. Деца, които той кръщава, спират да плачат в ръцете му, възрастни хора нееднократно са доверявали болките си пред него. Никого не е върнал, нищо лошо не се е чуло за него.

Това е вторият опит свещеникът да бъде отстранен от длъжност. На Благовещение през 2014 г. отецът освети къщата на баба Ванга в местността Рупите след дългогодишния й ремонт и тежки съдебни дела с нейни родственици. Църквата винаги е отричала пророчицата и не гледа с добро око на хората, свързани по някакъв начин с нея. Тогава петричани отново събраха подписка в подкрепа на отец Ангел и успяха да го спасят.

"Явно оттам тръгнаха нещата. Но не знам какво лошо съм направил. Бил съм по работа там, като представител на хората. Дори в момента там има свещеник. Защо аз да не мога да ходя? Нещо не е наред", споделя още духовникът.

Добавени коментари

Предложение: публикува:
05 Март 2019 | 22:11
Сле дкато баба Ванга ви е трън в очите-спрете да пишете за нея! Няма ден без статия за нея-Ванга това каза...Ванга това предсказа...Ванга онова посъветва... Ама всеки ден.Ако искате да ви обича владиката Серафимчо - спрете да пишете за баба Ванга и пишете за отец Палав и владика Серафим.

Добавете Вашия коментар

TOP