Професия на бъдещето ли са видео игрите

05 Май 2020 | 08:09
0 коментара
Любопитно

Любомир Динеков е Game Designer, Lead Level Designer, Massive Entertainment в едно от най-големите студия за създаване на видео игри у нас - Ubisoft studio. Той разказва как е влязъл в професията, защо индустрията се развива толкова бързо и какви умения и качества са нужни, за да се влезе в нея.

- Как влязохте в гейм индустрията? 

Докато бях ученик, в България нямаше и наченки за образователни инициативи в посока на създаването на видео игри. Като тийнейджър вече правех модове за Total War в местния компютърен клуб. Никога не съм мислил, че може да е професия на пълно работно време, която да ми осигурява добър живот. Най-добрият ми приятел работеше като тестър в Ubisoft и публикува обява за джуниър позиция в груповия ни чат. Тогавашната професия ми носеше добри доходи, но аз имах нужда да създавам. Още на интервюто трябваше да създам нещо, а  както се казва: останалото е история. На креативния порив и дори ранния си сблъсък с критиката, дължа възможността в момента да работя в световноизвестно студио като Massive,  част от групата на Ubisoft.

- Защо професията, свързана със създаване на игри е определяна като една от професиите на бъдещето? 

- Бих казал, че е една от професиите на настоящето. Чувствам се невероятен късметлия, че работя в индустрия, чиито продукти се търсят във времена като днешните. Също, че можем да останем продуктивни, дори работейки от вкъщи. Именно такава гъвкавост ще се изисква от заетите в сферата.  Работим в променлива и напредничава среда. Технологии, които сме разработвали за направата на игри, са използвани за обучение на пилоти, шофьори, войници, за научни изследвания. Виждаме тенденция към автоматизация във всички сфери на живота. Машините и изкуствения интелект се развиват много бързо и за все повече професии пазарът започва да се свива. Този процес със сигурност няма да засегне сериозно заетостта в нашата сфера.

Кои са плюсовете и минусите на вашата професия?

Освен гъвкавост, работата при създаването на видео игри предлага най-вече много специална атмосфера. В нашия офис имаме хора от над 50 националности. Всеки допринася със своя житейски опит и различни идеи, работим заедно към една цел и си помагаме, като в семейство.

Единствен минус е, че прекарваме доста време в затворено пространство, но компенсираме с редовни тренировки и менажираме времето си и за други социални активности.

- По приходи индустрията надминава общите приходи на музикалната и филмова индустрии заедно? На какво се дължи това?

- Игрите се различават спрямо филмите и музиката, може би и от книгите, по начина, по който човек ги преживява. При игрите ние самите се превръщаме в автори - извършвайки действия, потапяйки се много дълбоко в преживяването. Друг фактор е логистичният - игрите са много достъпни.

- Ще бъдете преподавател в онлайн курс за кариерно ориентиране в областта на гейм индустрията. Какви умения ще придобият участниците в онлайн кариерния курс?

- Ще им помогнем именно с тази първа стъпка – да решат в каква посока искат да се развиват. По време на курса ще разберат повече детайли за това в какво се състои работата на различните дисциплини при разработката на една игра.

- В коя област ще се включите като преподавател и на какво държите да научите участниците първо?

- Аз ще говоря за дизайн на нива и ще обясня с какво се занимават тези дизайнери, какви проблеми решават, как правят нивата интересни и други любопитни детайли по темата. Най-важното, което искам да кажа, е, че трябва да се забавляваме, да правим това, което ни е на сърце и ни удовлетворява и вдъхновява. Аз го намирам в своята професия, защото тя  е изпълнена с предизвикателства, креативност и забавни моменти. Едни от най-вдъхновяващите мигове идват, когато виждаме как хората играят нещо, зад което стоят нашите години работа, трудни решения и емоции и особено, когато преживяват, това което сме заложили по дизайн - радват се, крещят, плачат.

- Колко е развита индустрията в България?

- Започнах работа през 2011 г., когато в България се разработваха предимно игри за мобилни устройства или т.нар. портове – версии за различни платформи на вече съществуващи игри. От тогава изминахме дълъг път, днес тук се разработват проекти, които са сред най-големите в сферата. България индустрията е доста зряла, има стотици хора с опит и талант на световно ниво.

- Как може да се влезе в професията на местно ниво? 

- Преди ставаше с ентусиазъм, добра гейм култура и показване на потенциал на тестовете и интервютата. Днес обаче летвата е много по-високо. Ако не става въпрос за тестърска позиция, за работа в големите студия, е вероятно да трябва или образователна подготовка, или предишен опит. Съществуват ресурси за самообучение, но този път е труден и изпълнен с главоблъсканици. Курсовете и формалното образование често могат да спестят много време. За щастие от миналата година в България вече имаме  ARC Аcademy, където преподават едни от най-добрите ни професионалисти и това е чудесен шанс да се получат знания и да се попие опит.

- Какво развитие очаквате да видите в индустрията в страната ни следващите 10 години?

- България е част от световните тенденции и надали ще се различаваме чувствително от това, което ще се случи в глобален план. Днес имаме най-големия набор от технологии и идеи, което води до огромно разнообразие и в игрите. И тази тенденция за бързо и качествено развитие на продуктите ни със сигурност ще продължи.

- Какви качества и умения са нужни, за да се влезе в тази сфера професионално?

- Трябва да можете да работите в екип и да научите да приемате критика. Иначе трябват и конкретни умения според позицията, за която кандидатствате - да рисувате добре, да измисляте интересни гейм механики, да разбирате психологията на играча и да умеете да създавате сценарии, диалози, да анимирате или програмирате.

- Как се придобиват тези умения?

- По света, но и в България има образователни програми, насочени  към разработката на игри и това е най-краткият път, в комбинация със собствената амбиция и желание за работа. Във всяка сфера се придобиват умения. Аз самият съм учил история и археология, които ми помагат с документацията на работа, както и с намирането и сортирането на информация.

- Каква е препоръката ви за тези, които желаят да са сред професионалистите в областта?

-  Трябва да се разгледат ролите в гейм индустрията, да се помисли къде са най-силните качества и най-вече с какво иска да се бори конкретният човек. Каквото и да избере, ще изисква адски много труд, ако иска да стане добър. Академии като ARC и университети, в които се преподават гейм специалности са най-добрите места за това. Важно е да се играят игри, но от по-голямо значение, е да можете да ги анализирате, да разберете защо са взети конкретни решения и как влияят на преживяването. Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP