Притеснена от слухове за много безработни и никаква икономика, депутат Даниела Савеклиева изиска справки от 2-ма министри и чу в % и евро, че Благоевград е повече от добре

05 Май 2019 | 12:30
5 коментара
Общество

Двама министри внесоха сериозна доза оптимизъм и успокоение у депутатката от ГЕРБ Даниела Савеклиева, след като по нейно настояване изнесоха последни данни за състоянието на безработицата и инвестициите в Благоевградска област – цифри, които националната статистика ще обяви най-рано през следващата година.

Притеснена от медийните публикации, че безработицата в Благоевград е огромна, а инвеститорите бягат от региона и не желаят и да чуят за вкарване на капиталите си в местно производство, Савеклиева изиска в качеството си на народен представител от региона министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и колегата му Емил Караниколов, чийто ресор е икономиката, да й обрисуват картината така, както я виждат техните екипи. Отговорите и на двамата в % и евро звучат повече от успокоително.

Според министър Петков в област Благоевград безработицата е ниска – 4,7% за 2018 г., и е под средното равнище за страната, което е 5,2%. Налице била благоприятна тенденция – от 2014 г. досега равнището на безработица в областта е намаляло с 9,4 процентни пункта, твърди още Петков. Според него миналата година в областта регистрираните безработни лица са 14 474, като от всички безработни в страната това представлява само 7,4%. 

За твърдението си министърът е цитирал данни от Агенцията по заетостта, която обаче брои за безработни единствено хората, които са се регистрирали в Бюрото по труда, но не и хилядите, които или никога не са имали регистрация на борсата, или вече са загубили право за такава.

Равнището на безработица по общини силно варира, като най-ниско през месец март тази година е била в общините с развит туризъм – Банско, Сандански и Разлог, и в по-големите градове – Благоевград, Петрич, Гоце Делчев, казва още социалният министър. Най-високо е равнището на безработица в община Белица – 39,8%, и Якоруда – 30,2%, но и там се наблюдава тенденция за намаление.
Оптимистичният отчет има още по-позитивна част – за парите, които държавата ще налее тази година за намаляване на безработицата. За областта през 2019 г. са осигурени от държавния бюджет 4 786 458 лв., с които ще се осигури заетост на 885 безработни и обучение на 1095 души, а към месец март вече са наети 310 безработни – 73-ма младежи работят в областната и общинските администрации; 72 лица с увреждания са включени към програма от Националния план за действие по заетостта, 39 са назначени по Програмата за продължително безработните, а по програма „Помощ за пенсиониране“ 36 души на възраст над 58 г. ще получат недостигащия им стаж. Извън това, държавата планира да обучи 1043 безработни и с 569 797 лв. да осигури заетост на 130 души в различни дейности на общините. Отделно по 9 проекта е осигурена заетост на 4527 безработни.

Министър Емил Караниколов също отчете огромни суми, инвестирани в Благоевградска област от 2014 г. досега. Според него става въпрос за проекти на обща стойност над 31 млн. лв., от които близо 15 млн. лв. са безвъзмездно финансиране и 16 млн. лв. собствени инвестиции на дружествата. В област Благоевград се наблюдава положителна тенденция за привличане на преки чуждестранни инвестиции и по този показател заема осмо място от общо 28 области в страната, пише в министерската справка.

В момента Благоевград е включен в правителствен проект за разработване на индустриални зони и по този повод министър Караниколов използва отговора си до депутат Савеклиева, за да се обърне чрез нея към местната власт – от кметската администрация на Благоевград се очаква да предостави информация за свободни общински терени, за да може Агенцията за насърчаване на инвестициите и „Национална компания индустриални зони“ да ги презентират на потенциалните инвеститори.

„Общината няма и 5 дка свободен собствен терен, и това е големият ни проблем, който неведнъж съм посочвал“, каза кметът Атанас Камбитов и допълни: „Причината е, че всичко е възстановено на собственици. Общината притежава малки парчета, които не удовлетворяват изискванията на потенциалните инвеститори, затова дори сме обсъждали варианти съвместно държава и община  да закупим частна земя, за да предоставим на евентуални инвеститори. И премиерът, и от министерството непрекъснато насочват към нас инвеститори и ние водим разговори, такива срещи провеждам всяка седмица, но резултатите се огласяват, когато има положителни такива. Към общината като географско положение и като комуникация потенциалните инвеститори нямат никакви забележки, точно обратно“, заключи градоначалникът. в.Струма

Добавени коментари

Дядо Пенко от Дъбрава публикува:
06 Май 2019 | 11:42
Благоевград загинааа ,жалко за хубавия град !Какви лъжи какви глупости ,пишете истинста!Жалко за работливите и хубави хора .Жалко...!
шокар публикува:
06 Май 2019 | 09:04
Тази срвитьорка още ли е политик та тя и нейната приятелка гери беха най най най предпочитаните момичета в циганската махала. Мирчо пицата дондуркаше Даниела на Мирчо фидата Гергана и се ожени за нея. та първите уроци са и цигански така че нема какво да я слушате Дана пъпката.
Ку****** публикува:
05 Май 2019 | 16:10
За последните 3 месеца се затвориха едни от най големите цехове в града, а тя тръгнала да си прави пиар с бедността на хората.. Тъпа селска овца! Безработицата е сигурно над 15%.. А й тези който работим, работим на 510лв.. Смешни пари за 9 часа труд и амалогия..
Иван публикува:
05 Май 2019 | 13:16
Хиляди висшисти са безработни, избяга да робуват в чужбина, тръгнала си да обикаляш с Андрей Новаков да агитирате за изборите хората да ви избираме, да ама не, целия югозападен район е фалирал няма никакво развитие, къде са работните места и реализацията за висшистите? Отговори
БЛАГОЕВГРАД УМРЯ публикува:
05 Май 2019 | 13:10
ДАНИЕЛО АМА МНОГО СИ ТЪПА МА БЛАГОЕВГРАД УМРЯ ТИ РАЗБИРАШЛИ УМРЯ УМРЯ РАЗБИРАШ ЛИ МА НЕ ТЕ ЛИЕ СРАМ СКРИЙТЕ СЕ И ТИ И КМЕТА И НЕ ИЗЛИЗАЙТЕ НАВЪН А МОЖЕ ДА ИДЕТЕ СКОРО ПРИ ДЕСНАТА ТИ РЪКА КАЛИНКАТА НАЛИ Е ВЕЧЕ В ЗАТВОРА В БОБОВ ДОЛ И КАКТО ИМА ЕДНА ПЕСЕН ОТ БОБОВ ДОЛ ДО СЛИВЕН ЩЕ НАМЯРИШ СЕРЕНАДА НА НАЙ КРАСИВАТА ЖЕНА

Добавете Вашия коментар

TOP