Примата на българското Таекуон-до Албена Ситнилска спортист на годината в Благоевград

19 Декември 2017 | 21:43
0 коментара
Общество

Примата на българското таекуон-до Албена Ситнилска бе определена за спортист номер 1 на Благоевград за 4-и път. Предишните си 3 поредни приза тя заслужи през 2012, 2013 и 2014 г. Бронзовата медалистка от световното първенство в Пхенян на спаринг в кат. до 57 кг в коронния си спорт и трета на планетата по кикбокс /киклайт до 60 кг/ от Будапеща получи наградата си от кмета д-р Атанас Камбитов на тържествената церемония в зала „Скаптопара“. Съпругата на първия ни медалист от голям форум в таекуон-до /версия ITF/ Вергилий Ситнилски събра 292 точки от анкетните листове на 30 клубни президенти и 9 спортни журналисти. Според установените правила за нея нямаше право да гласува само тимът й „Фолкън“.

Пръв подгласник на победителката в „Спортист на годината“ е националът по спортна гимнастика Димитър Димитров /232 т./, който донесе на „Пирин Благоевград 2011“ държавни титли в многобоя, на земя и прескок, където финишира 17-и на европейското в Румъния и 20-и на световното в Канада. Неговия приз връчи ВИП гостът на тържеството и жива легенда в скока на височина Йорданка Благоева. Първият благоевградски боксов шампион на страната Емануил Богоев /205 т./ от „Пирин“ в кат. до 56 кг се нареди на трето място, а на сцената го посрещна зам. кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова. Челната десятка в категория „Мъже и жени“ допълниха Рами Шау /197 т., таекуон-до/, който заслужаваше по-висока позиция с оглед европейската си титла и бронза на Стария континент в спаринга до 78 кг,  Кристина Иванова /189 т., ориентиране, лека атлетика/, Илия Туджаров /168 т., сп. гимнастика/, Мартин Тодоров /116 т., мотокрос/, Благой Макенджиев /112 т., футбол/, Иван Благоев /111 т., св. борба, ир. борба, сумо/ и Любомир Миланов /103 т., кан. борба/. Петицата в кат. „Младежи, юноши и девойки до 18 г.“ оглави еврошампионът по таекуон-до Кристиян Ранчов /94 т./, който се наложи в спаринга до 45 кг в Ливърпул. Следват Йоана Янкова /89 т., сп. гимнастика/, Кирил Илиев /84 т., таекуон-до/, Василена Георгиева /74 т., плуване/ и Мартин Мишев /50 т., сп. гимнастика/. Треньор на 2017 г. е Вергилий Ситнилски от „Фолкън“, а отбор номер 1 – дамският футболен „Спортика“. Наградата феърплей отиде при орлето Иван Цветков, който се върна в ОФК „Пирин“ и помогна за оставането му в елита, въпреки че по-рано бе обявил оттеглянето си от активния спорт.

Призове имаше и за изявилите се спортисти в неравностойно положение – Любомир Траянов и Илинка Пупева от „Пирин спорт 2013“, Виктория Лазарова и Васил Тодоров от СК „Достоен живот” и Юлиян Митов от УСК „Академик“.

С приза „Посланик на спорта на Благоевград по света“ бяха удостоени бившият футболист и треньор на орлетата Иво Тренчев, футболният национал Станислав Манолев и девическата националка по художествена гимнастика Биляна Писова.

За поредна година община Благоевград отличи заслужили деятели на спорта, които с дългогодишния си труд и себеотдаване защитават доброто име на областния център в България и по света. Това са Кирил Стойков /футбол/, Марин Атанасов /шахмат/, отец Андон Шавулев /бокс/, Любен Кръстев /баскетбол/ и Софка Арабаджиева /хандбал/. Наградата “Малин Христов – Йордан Костадинов” за най-добър и коректен спортен журналист на Благоевград за 2017 г. заслужи колегата във вестник „Струма“ Стойчо Стоицов.

Добавете Вашия коментар

TOP