Приказка на Георги Русафов за мързела изпоти седмокласниците

17 Юни 2019 | 12:22
0 коментара
Общество

Приказка на писателя Георги Русафов изпоти 61 000 седмокласници, които се явиха днес на изпита по български език и литература.

Учениците трябваше да преразкажат творбата "Богатствата на момъка", включена в книгата „13 вълшебни приказки”, публикувана през далечната 1979 година. Миналата година задачата беше преразказ на "Седем хайдути и едно магаре" от Бранислав Нушич. 

Учениците трябваше да се справят с теста и преразказа за 2 часа и половина.

Излизащи от изпита ученици признаха, че за първи път чуват за автора Георги Русафов, но приказката му не е лоша. „Сюжетът е лесен, мисля, че се справих добре”, коментира един от най-бързо приключилите с пререзказа седмокласници в 51-во училище в столицата.  

Друг пък призна, че може да потърси в нета и някоя друга приказка на Русафов, защото е много сладкодумен. 

Русафов се смята за един от признатите майстори на детски приказки у нас, известен е и като най-добрият приятел на Ангел Каралийчев. Роден е на 27 септември 1912 г. в  Берковица в семейство на чиновник. Шест години учителства в села около Враца, а от 1939 година е в София.

От 1945 до 1972 работи като технически редактор в издателство „Народна младеж“. Първата му книга с преразказани народни приказки „Бабината питка“ излиза през 1945 година. Следва редица от народни и авторски приказки: „Чудният пръстен“, „Готованко и воденичарят“, „Голчо от Голтупан“, „Юнакът със златните коси“, „Съкровищата на Рудан“, „Ваклин и неговият верен кон“, „Девойчето и зимните хали“, „Омагьосаната воденица“, „13 вълшебни приказки“.

Книгата му „И те са били деца“ съдържа биографични разкази за Иван Вазов, Ст. Чилингиров, Ангел Каралийчев, Елисавета Багряна, Вадим Лазаркевич.

Приказките му са илюстрирани от Някои от най-добрите български художници като Стоян Анастасов, Любен Зидаров, Борис Димовски. Творбите на Русафов са преведени на словашки, руски, немски и арабски език. Умира на 20 октомври 1981 г. в София.

Добавете Вашия коментар

TOP