Приканват за доброволно умъртвяване на прасетата в Симитлийско, дават по 300 лева за домакинство

15 Август 2019 | 14:35
1 коментара
Общество

Извънредно заседание на епизотичната комисия при областния управител актуализира действията и отговорностите на властите по места в ситуация на установена зараза в региона.

Това стана заради намерено прасе в река Струма край Кресна вчера, а пробата му показа положителен резултат на африканска чума.

Местните власти приканват стопаните да заколят прасетата си. Обезщетението от 300 лева за домакинство е валидно за всички населени места в региона. Всяка община трябва да актуализира списъка с брой на наличните прасета в домашните стопанства по населени места. Общините имат задължението да подготвят и траншеите за загробване на животни при установена зараза.

Около 630 прасета са подадени при първото преброяване в община Симитли, сега списъкът ще бъде актуализиран.

А иначе три дни гратис имат да си заколят прасетата в Кресна доброволно.

От понеделник служебни лица влизат в домашните стопанства в Кресна да умъртвяват прасета. Заповедта е категорична – в 3-километровата зона около мястото, където бе открито заразеното животно в Кресна, домашните прасета да бъдат умъртвени. Всяко домакинство, при доброволно действие по умъртвяване на прасетата в стопанството, ще бъде обезщетено с 300 лева.

Заповедта за принудително умъртвяване в понеделник е само за територията на град Кресна, в 3-километровата зона.

Добавени коментари

избирател публикува:
15 Август 2019 | 15:04
Унищожението е пълно.Бавно,но сигурно.Няма птици, няма овце и кози ,а сега и прасетата.Ред е и на земеделието.Нали преди месеци ,през ранна пролет,когато няма поникнал татул , намериха стръкове в спанака на фермер и унищожиха цялата му реколта.Така,че спокойно.Унищожението ще е пълно.А и хората ни унищожават с вредните американски храни.Куп Е-та на всеки етикет.

Добавете Вашия коментар

TOP