Президентът Румен Радев заминава на посещение в Република Армения

12 Февруари 2018 | 07:52
0 коментара
Политика

На 12 и 13 февруари президентът Румен Радев ще бъде на държавно посещение в Република Армения по покана на своя колега Серж Саркисян. По време на визитата българският държавен глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

В Ереван президентът Румен Радев ще проведе среща „на четири очи“ с арменския си колега президента Серж Саркисян, след което двамата държавни глави ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Армения.

Перспективите за последващо развитие на двустранните отношения, икономическия и културен обмен, както и въпроси от взаимен интерес, се очаква да бъдат сред акцентите по време на разговорите.

В присъствието на президентите Румен Радев и Серж Сарсисян ще бъдат подписани редица двустранни споразумения: за взаимна защита и обмен на класифицирана информация;

Програма за сътрудничество в областта на културата за периода 2017-2019 г.;

Спогодба за регулиране на трудовата миграция;

Споразумение за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията, след което държавните глави на България и Армения ще дадат съвместна пресконференция.

В рамките на посещението си президентът Румен Радев ще проведе срещи с председателя на парламента Ара Баблоян, с министър-председателя Карен Карапетян, както и с Негово Светейшество Карекин Втори, Върховен Патриарх и Католикос на всички арменци.

В Ереван Румен Радев ще бъде гост на 131-во Основно училище „Пейо Яворов”. В учебното заведение президентът ще участва в откриването на кабинет за интерактивно обучение и в представянето на книга, посветена на големия български поет Пейо Яворов.

По-късно през деня президентът Радев ще посети Центъра за креативни технологии „Тумо” в арменската столица. В официалната делегация на българския държавен глава участват министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, народни представители, както и представители на деловите среди. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP