Истанбулската конвенция в настоящия си вид е зле написан документ, който допуска неясноти и най-различно тълкуване. Моето мнение е, че тя не трябва да се ратифицира. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си в Брюксел.

Държавният глава определи отлагането на ратификацията като „победа за българското общество, което е показало обединение и здрав разум“ и отбеляза, че застъпниците ѝ са се „скрили“ зад Конституционния съд, като са поискали тълкувание от него.

По думите на президента има няколко причини против приемането на документа в България и първата е, че конвенцията сама по себе си не предотвратява автоматично насилието.

 Пример за това са държавите, които са я ратифицирали, заяви Румен Радев и реторично попита дали в тези страни е преодоляно насилието над жени и деца.

„Можем да предотвратим това насилие само с читави български закони, с адекватни действия на полицията и на съда и най-вече добро възпитание“,  смята държавният глава.

Той посочи, че не са основателни твърденията за ратификацията на конвенцията с резерви.

„Точно тези текстове, които бунят нашата общественост, които са в разрез с нашите ценности, морал, традиции и вяра – за тях в самата конвенция изрично е написано, че не подлежат на никакви резерви и на никакви съпътстващи декларации“, обясни Румен Радев.

Според него, ако международният документ бъде приет, това отнема от правомощията на държавата и вменява такива правомощия на неправителствени организации.

„Те ще станат основен източник на информация и се превръщат в контролни органи. Това няма да допринесе за намаляване на насилието над жени и деца. По-скоро ще стимулира съдене на държавата“, обясни президентът, като допълни, че винаги е опасно държавата да абдикира от задълженията си.

Като аргумент против ратификацията Румен Радев добави и възможността конвенцията да легитимира намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху съзнанието на децата.

Според президента обаче провеждане на референдум по темата, както предлага БСП, ще отнеме време, енергия и средства.