Президентът Радев изрази подкрепа към исканията на превозвачите

08 Януари 2019 | 17:52
0 коментара
Политика

Искам да изразя своята абсолютна подкрепа към вашите искания, към предприетите от вас действия и намерения за справедливи протести. Това каза президентът Румен Радев на среща с представители на браншови организации за автомобилен превоз, които прие на "Дондуков" 2 по повод проблемите с пакета "Мобилност".

Правителството категорично застава зад исканията на българските превозвачи

Аз съм с вас и точно справедливите ви искания дават и повод всички институции в България да са обединени в своята подкрепа към вас, заяви държавният глава. Той добави, че е приел срещата не, за да се прави анализ дали някой до момента е свършил или не работата си, а за да се уточни какво и как трябва да се направи оттук нататък, така че да има някакъв успех, защото това е успех за България.
 
По думите на президента нещата не могат да се решат за ден и борбата трябва да се води в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.
 
Радев посочи, че в президентската институция поддържат редовна комуникация с българските представители в Европейския парламент по темата.

Българските превозвачи на протест в Брюксел
 

Искам да чуя вижданията и намеренията ви, и как ние, институциите в България, можем по най-добрия начин да подкрепим действията ви. Борбата ви е справедлива, защото предприетите действия и желания за промени по пакета "Мобилност" са в грубо нарушение на принципите на ЕСза свободния пазар, принципите за свободно движение на стоки, услуги и хора, добави президентът.


По думите му трябва да се борим за нашите права. Това е дискриминация към българския бизнес, която не трябва да позволяваме да се осъществи, заяви Румен Радев.

 
Държавният глава каза още, че е приел срещата, защото е много важна. Да изразя моето уважение към дейността ви, която не само има огромен принос към българската икономика - като принос към брутния вътрешен продукт, като трудова заетост. Тя осигурява препитание на много семейства, има силно отношение към демографията на страната при евентуално негативно развитие, посочи Радев.

Подкрепата на президентската институция е много важна за нас, тъй като всички действия, които са включени в пакета „Мобилност“ са абсолютен протекционизъм и целят да закрият транспортния бранш в България, заяви пред журналисти Росен Димитров от Националната транспортна асоциация след срещата с държавния глава.
 
„Инвестициите в транспорта са най-мобилните. Те се стремят да ни принудят да инвестираме в други държави“, коментира той, цитиран от „Фокус“.
 
„Основно изискване е прибирането на шофьорите в рамките на 3 седмици. Ако един шофьор е служител в немска фирма, и данъците и социалните осигуровки отиват в Германия, няма изискване той да се връща в страната на регистрация. Къде е социалният елемент, който е един от мотивите за приемането на пакета „Макрон““, попита Росен Димитров.
 
„Този пакет е валиден само за страни членки на ЕС. Основен конкурент, не само на българския, а и на европейския транспортен бранш са транспортните фирми от Турция и Русия“, уточни той. „Чрез приемането му ще се създаде конкурентно предимство в страните, регистрирани извън ЕС. Питаме това ли е целта?“, каза още Димитров.

Добавете Вашия коментар

TOP