Председателят на ГЕРБ-Разлог д-р Мария Копанарова попада под ударите на антикорупционния закон

22 Февруари 2018 | 15:44
38 коментара
Общество

Председателят на ГЕРБ-Разлог д-р Мария Копанарова попада под ударите на антикорупционния закон за конфликт на интереси, като сега е момента да избере дали ще бъде съветник или ще упражнява докторската си дейност в кабинета, който държи под ключ вече 5 години. Освен д-р Копанарова усилено се коментира за конфликт на интереси и при общинският съветник Никола Колчев, който с фирма „Винстрой ООД” извършва ремонтни дейности на територията на община Разлог.

Проблемът възникна от това, че се наложи на всички общински съветници в страната, в рамките на една седмица от обнародването на закона, да подадат отново декларация за несъвместимост, но вече по нови условия. Т.е. хора, които са избрани преди години по други правила, сега се налага отново да декларират наличие на несъвместимост и то по няколко много спорни линии.

На общинските съветници се забрани да бъдат еднолични търговци, съдружници, членове на управителни и надзорни съвети на дружества, които имат отношения с общините.

Казусът с новите декларации за несъвместимост за общинските съветници ще лиши хиляди учители и лекари и бизнесмени от правото да заемат избираема обществена длъжност.

Преди два дни, след като стана ясно, че има проблем, беше вкарана една поправка в този антикорупционен закон - че срока за подаване на тези нови декларации се удължава на един месец и че необходимостта да се подават такива декларации ще бъде от декември 2019 година, т.е. вече няма да се разчита на заварено положение, а правилата ще влизат в сила от следващите избори. Това обаче не изключва основния проблем.

Подобно на мастития бизнесмен Хр.Ковачки по същия начин ще бъдат засегнати юристи и юрисконсулти или хора, които са си закупили една акция от предприятие, което има някакъв договор с общината. Това, което е най-жалкото в случая е, че предложенията за промени в антикорупционното законодателство ги прави не кой да е, а председателят на правната комисия в Народното събрание. Т.е. този, който е докладчика на закона, текст по текст и то преди един месец, сега предлага изменение. Т.е. той не е видял едно крещящо несъответствие с правовата държава. Приел е закон с обратна сила. Което означава, че несъвършенствата на Антикорупционния закон се оказаха правилни и първите резултати са вече на лице.

Става дума и за друго разминаване - вижда се какъв къс срок се дава на общинските съветници, а в същото време специализираните комисии, които имат право да утвърждават тази декларация, работят с тримесечен срок. И тук е мястото да се отбележи, че проблемът касае освен личните лекари и учителите, които наемат различен тип помещения, включително тези, които наемат помещения за извънкласна дейност и прочие, те също са игнорирани.

Т.е. за пореден път се създава един закон, за който по никакъв начин не е направено проучване за това как ще се отрази на работата на институциите и на обществото. Всъщност до сега Законът за конфликт на интереси си работеше перфектно. Общинските съветници си го използваха и преди всяка точка си декларираха дали имат конфликт на интереси и не, гласуваха по нея и с това се изчерпваше темата.

Общинският съветник не може:

1. да бъде член на управителен, надзорен или контролен съвет, съвет на директорите, контрольор, управител, прокурист, търговски пълномощник, синдик или ликвидатор на търговски дружества с общинско участие или директор на общинско предприятие;

2. да заема длъжност като общински съветник или подобна длъжност в друга държава - членка на Европейския съюз;

3. да е едноличен търговец, съдружник, акционер, член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е общински съветник, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.

КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

Раздел I. Дефиниции

Чл. 52. Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Чл. 53. Частен е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо висша публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение.

 

Припомняме, че през 2014 год. бе постъпил сигнал в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси срещу председателят на Общински съвет гр.Разлог д-р Мария Копанарова. 

Pirinsko.com публикува сигналът без редакторска намеса. До председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси 

С И Г Н А Л от Димитър Йорданов Захариев – общински съветник в Общински съвет – Разлог на основание чл.23 от ЗПУКИ

Уважаеми господин/госпожо Председател, Председател на Общински съвет – Разлог е д-р Мария Димитрова Копанарова, като същата е била съветник и в предходния мандат на Общинския савет. Д-р Мария Копанарова работи по трудов договорл в „МБАЛ – Разлог” ЕООД. С решение № 135 по протокол №6 от 29.06.2012г. Общински съвет – Разлог е дал съгласие за провеждане на конкурс за избор на управител на „МБАЛ – Разлог” ЕООД, определил е реда, условията и етапите за провеждане на конкурса и е утвърдил състава на конкурсната комисия. Заявления за участие са подали двама кандидати – д-р Божидар Асенов Велев и Янко Василев Кочев. С предложение входящ №61.00-331 от 24.09.2012г. на Кмета на Община Разлог в Общински съвет – Разлог е внесено за утвърждаване предложение от конкурсната комисия. С Решение № 71 от 27.09.2012г. Общински съвет – Разлог е избрал за управител на „МБАЛ – Разлог” ЕООД д-р Божидар Асенов Велев.

Видно от Протокол №9 от 27.09.2012г. от заседанието на Общински съвет – Разлог, д-р Мария Копанарова е гласувала „въздържал се” при приемане на Решение № 171 от 27.09.2012г. Изразяваме съмнение, че с гласуването на Решение № 171 от 27.09.2012г. е нарушена разпоредбата на чл.7, ал.1 от ЗПУКИ, тъй като лице, заемащо публична длъжност(общински съветник и председател на Общински съвет) няма право при използване на задълженията си да гласува в частен интерес, който в случая може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията и задълженията му по служба, т.е. изразяваме съмнение, че е налице конфликт на интереси по смисъла на чл.2, ал.1 от ЗПУКИ.

Очаквайте подробности!

Добавени коментари

Dora Maslenkova-lekar публикува:
22 Март 2020 | 18:23
ei bezsramni lude stiga stepluli pod-r Kopanarova,stiga ste iakleli neia i sina i,koito kalne nego go stiga,Maria e edna prekrasna kolejka i priatelka,az sam neina sastudentka u4ili sme 7 gdini isam sediala na edna banka s neia,znam kolko prekrasen 4oveke.samo zavislivite imarzelivite govoriat zlobarski,moza Boiko tikvata kazvam vsi4ko nai loho iza negovata lubovniza fandakova,kurvetina ot klasa koiato ubi badeshteto na moia sin,behe negova direktorka,piehei puhehe v 73-nemska gimnazia zaednosas u4enizite,i namarda majasi v pravitelstvena b-za,d-r fandakov,rogonosez
Комшия публикува:
26 Февруари 2018 | 20:20
Маро стига се вей като скасан працал не че не ти отива,ми земи и тръгни да ринеш снег по градо и по селата иди.Не оди само по изборе да се молиш ми иди се и изчисти на людето.Значи като те гледам през джамо ка се вееш и ми ида да дойда и да ти омаам шамарето.А се до Реалист по най милото требува да и се върне да види ка се кръпа дръпа,дека че оди да се моли тога,лошото е че за нея най-мила си е тя и па нищо нема да разбере.
Запознат публикува:
25 Февруари 2018 | 11:27
Вънджьовия до време че може да ги прикрива, и неговата свещ че изгори, после само гледайте за какво става въпрос!
FOTO публикува:
25 Февруари 2018 | 11:23
Само и вище снимката, тя говори достатъчно, ако не сте вижадли вещица.... ЕТО!
Потърпевша публикува:
25 Февруари 2018 | 11:22
Da se lishavash, cel jivot, da mi zeruvash da ne znaesh kakvo e den i nosht, i da te razkra.... samo zashtoto ne si ot GERB!
Реалист публикува:
25 Февруари 2018 | 11:19
Вместо да си посипе главата с пепел, нема такваа наглост, не я познаваме ле коя е и кава е, с вчерашния даж падна, кее може такова ламариноочие, та на сичко отгоре и на грешна се напвара, дано ти се враща сичко дека погоди на хората, ама не на най-милото, то не е виновно, на тебе лично и искрено!
Запознат публикува:
25 Февруари 2018 | 08:42
тя ако повнеше се чеше да се натика в миша дупка не да си вее шало и старата...обувка да и гледаме грозния и злобен сурат.
Леля публикува:
24 Февруари 2018 | 22:35
А повните ле,ага Мара Скамбилска беше кандидатка за кметица?Великата "докторица" излара 396 гласа,а едно пишлшме Пламен Хаджиев изкара двойно повече гласове от нея?Маро,а ти повниш ле?
чичо публикува:
24 Февруари 2018 | 21:46
Фного убаво напри кадруваш на секаде,заедно с любен невее срам.............
Приятел, но истински публикува:
24 Февруари 2018 | 21:24
Спрете вече да ме плюете!Омръзна ми три дни да ви чета негативните коментари!Толкова ле нищо убаво не съм наприла за тоа град от като съм председател?
До Бойко Борисов публикува:
24 Февруари 2018 | 20:40
Чети, чети и плачи г-н. Борисов, ето ти кадрите, от 30 коментара 2 са за нея, и то всички знаем от кои. Време е да се отървеш о мършатата, всички знаем че си добър човек, давай напред но не с такива. Целия народ ще застане зад теб, само трябва да ги зиметеш, А ТИ МОЖЕШ!
Б.Б. публикува:
24 Февруари 2018 | 18:20
Na tqh im e shiroko okolo vrata zashtoto mislqt che gi pazi bat ti Boiko, toi verno moje da ne e losh chovek, ama gladnite kucheta okolo nego gi vijdame. Spored mene ako razbere za kakvo stava vapros tuka toi sam shte gi izmete... MNOGO KATO TQH VECHE PLAKAHA!!!
Угнетен! публикува:
24 Февруари 2018 | 16:20
Де бе ГРОБ, немате ле срама немте ле морал, на малоумни и прости ле не направате, не сме сички от квартал изток. Лично съм бил свидетел, кее Мара Копанарова пристига с още двама мазници (сигурно общински съветници) в едно извесно разложко кафе на центъра, нема да му казвам името, но всички го знаем, тя седа в средата тия около нея, порачаа си приблизетлоно по 1 кофа сладолед и почваа да обсъждаа кее че се гласува "утре", беше сряда, знаем че ОБС Разлог заседава в четвъртък. Не мога да си спомна тоно разговора но той протичаше на висок глас, и се коментираше кой бил винаги против, кой бил "лесен", кой не знам си щее. Толкова са прости че това нещо го коментираа на всеослушания. Не изтърпях целиа разговор, защото ми стана гнусно. Но това е стожера на общината! И пак ще кажа на другарите гробаджии, не сме толкова тъпи колко си мислите, не сме слепи и глухи. Иска ви се да е така, но няма да се получи. Един ден ще си получите заслуженото!
Бачевец публикува:
24 Февруари 2018 | 13:10
Развява Мара сиво-черния си шал,сложила даже минижупа и мисли си:'пишете каквото си щете,на мен не ми пука!" Правилно Маро да не ти дреме на старата лачена обувка.Впочем таа обувка я протръка на последните изборе от къща на къща обикалеше да се молиш да гласуваа за тебе.На колко хора се обажда да се молиш повниш ле?А повниш ле кее думаше и кее плюеше Любен Татарски,Красо Герчев,Иван Гюров?Лично на мене ми си викала мола ти се гласувай за мене.Ама па ти викам дигни главата докато още можеш че дойде и за тебе видив ден тога да те вида на кой че идеш да се молиш.
Джуровия публикува:
24 Февруари 2018 | 11:50
Само тук си говорите. Направете нещо,то тук стана"мой баща работи цар,на цело село господар"
Magda публикува:
23 Февруари 2018 | 22:57
Харесах я! Уважавах я! Поздравявах я! Но се изгаври с хората! Което кучко обикаляше да гласуват за нея е Герчевченцето хаааааа... а после се скри! Грозни истории. Определено трябва да се срамува от себе се, като чете коментарите по нея. Е очевидно хората я ненавиждат.
я публикува:
23 Февруари 2018 | 18:22
таа маимуна не я мислете.
До Комшия публикува:
23 Февруари 2018 | 15:31
Е се се убедих вече че и написаното не четете- ей, злобен комшия- половината каща е нейна и апартаментите са нейни, и детето си е нейно и е учило декато си иска! Сега е решила сега е санирала! На мене па ми е интересно тия с 800лв. доход декато току ги пишете, кее така си учаа децата в чужбина, и кащите им са санирани отпреди 10 години! Оти си не гледаш тебе си ами се занимаваш с чужди гайлета, секой е имал и добри и лоши дни, сигурно като на близък ти се е оплакала докторката, ама еле па е улучила! Ама то за рак, мерак и простак лек нема!
Ирина Крънчева публикува:
23 Февруари 2018 | 14:40
Вижте какво радетел и стожер за доброто на населението в Община Разлог е единсвено Краси Герчев.Изкючително умен,възпитан и интелигентен млад човек.Бъди здрав Краси и ни води все напред и нагоре.Амин.
Комшия публикува:
23 Февруари 2018 | 14:10
До Приятел,но истински: Тия че одиш да ги разправеш на некой,дека не е запознат с историята на "докторката" Мара Скамбилска.Кащата не била нейна,апартаментите и сградите на Войтех не са били нейни,още малко че изкарете ,че и детето не е нейно и тя има само една стара кошула от майка й и спомени от Белене на баща и,ама ако стане неудобно може и от тях да се откаже.Я ми кажи се ти,"Приятел,но близък" на колко хора от града децата им учаа в чужбина и колко от них имаа апартаменти,кащи...И най-важното,колко от тях обикалят да се жалят,че яда по една тенжера сърми на седмица оти немаа пари или че си е купила гащи от втората употреба,за да пести?Колко???Без пари е одила по кащите?А ти знаеш ле колко сирене,сланина и шужуци е измъкнала от нас. истината боли ле,Скамбилска?не те е срам да се занимаваш с наще кащи,погледни се,че целата си заринала в....
Приятел, но истински публикува:
23 Февруари 2018 | 13:39
Гледам, чета и не вярвам на "ушите си"- злоба, злоба и злоба! д-р Копанарова не е единствен собственик на тая къща, дето ви изважда очите и най-малкото е била зависима от решението и на другите собственици за да я санира. По въпроса за парите- ама ако някой не знае - да узнае-съпруга и е един от собствениците на половината от центъра на Благоевград -само 3 апартамента и още една камара магазини и помещения са техни... друг е въпроса, че до миналата година приоритетите на това семейство бяха други- обучението на сина им в чужбина, което не е никак евтино. Та драги ми съграждани, комшии и "приятели" на докторката, които санирахте и си ремонтирахте по няколко пъти къщите и направихте по минимум една двуетажна вила( интересно аджеба от къде пари), ако като доктор през всичките тези години и бяхте плащали на всяко повикване в къщи за преглед или манипулация, а не за голото благодаря Маре, отдавна къщата и щеше да е палат! Жалко за всички ни в тоя град- няма да мръднем и крачка напред!Не ви е ли Срам, не се ли поогледахте първо за вашата къща и вила, за вашите доходи, за вашето образование и ценз в това общество, с какво вие сте по заслужили от един доктор с близо 40 годишен стаж и един също толкова уважаван учител в елитна благоевградска гимназия, каквато е сестра и! Проклети да сте всички, които очерняте и пишете небивалици! Никой не заслужава такова нещо, най-малкото това семейство! Не ви е срам!
до ГЕРБ Разлог публикува:
23 Февруари 2018 | 13:35
да Бог да ви е на помощ на сички
Омерзен публикува:
23 Февруари 2018 | 13:30
Стожер,активен деец,лекар,чест,морал и това за Мара Скамбилска-Тасева???!Народе???!Що за наглост,що за низост!Отвратен съм.В кой свят и в кой град живеят тия хора.Нямала пари за ядене,за дрехи.Що не вземе да иде в една обикновена българска къща,да види как живея хората,какво ядат и как издържат студенти с 800 лв.на месец.Не всички имат като мъжа и рестируирани имоти в Благоевград,не всчки като нея взимат 3000лв на месец.Но за разлика от нея,тия хора имат достойнство и не ходят да реват,че нямат пари. Нека всичко,което е направила и прави на хората в общината и се върне тъпкано на най-милото и,да я видим тогава.
разложенин публикува:
23 Февруари 2018 | 12:59
Само дето този грат щте остане на циганите .заштото читавия нарот замина.
ГЕРБ Разлог публикува:
23 Февруари 2018 | 12:13
Скъпи съграждани,появилата се в последни дни информация и коментари относно нашия председател д-р Мария Копанарова-Тасева е крайно неуместна и невярна.Докторката е Човек,с главно Ч!Тя е стожер и активен деец на цялата организация и на цялата Община!Тя радетел и благодетел за и на цялото ни общество!Благодарение на неините усилия,на неиния несломим дух и Чест Община Разлог се развива като европейски културен център!Моля спрете всички инсинуации,за да може да продължава да се бори и да прави живота на всички ни много по-добър и справедлив!Д-р Копанарова-бог да ви е на помощ в борбата за доброто на града.АМИН!
Запознат публикува:
23 Февруари 2018 | 10:51
Защо я пюете тая скромна и мила женица та тя навсякъде разправя че нема пари и яде есна манджа по една седмица даже дрехи втора употреба си купува за да пести пари за сичето и.Като я слушаш и ти идва да извадиш да и дадеш 2 лв за хляб и масло.Горката женичка цял живот доктор и политик и нема пари за хляб и сол.Ох разплаках се докато пиша.
Разлог публикува:
23 Февруари 2018 | 10:01
Така... за Мара Скамбилска... тая цял живот си държи кабинета под ключ,понеже никой не ходеше при нея.Лъжеше хората,че е кардиолог,а тя нема такава специалност!Като лекар кръгла нула и явно го разбра и започна да обикаля партиите,за да партиите,за да търси реализавия!Колко партии преброди,то не беше ВМРО(там беше върл активист),то не беше НДСВ(там беше кандидат за депутат на завидното 15 място),то не беше ГЕРБ и още знаини и незнаини.На какво Ви прилича това сменяне на политическите партии,май на най древната професия?!Колкото до къщата...това е най-малкпто,което е направила!Заплатата и е 2000 лв. на месец,пенсия 1000лв.А Вие...Вие си спете!
Комшия публикува:
23 Февруари 2018 | 07:25
Даже пейките пред тях са общински а в градинките няма достатъчно .
Зузи публикува:
22 Февруари 2018 | 23:50
Тая злобна женица е за затвора направо,извъртя всички партии докато се намести в най крадливата,плюеше по всички бивши управници,ама сетне ги заобича.Тя е партийната каса на ГЕРБ,при нея се отчитат тлъсти суми комисионни и под крилото на Цветан Цветанов се издигна,Татарски нагласи сина и в министерството на горите на работа и както си плюеше по него,сега за нея е най убавия,а колко хора разплака тая кучка,колко мръсотия сътвори докато си оправи положението от кирпичена и изоставена къщата и се превърна във палат,дано дойде видов ден и понесе наказание,в противен случай ще се молиме бог да я удари по най милото та да види как боли.
Разлог публикува:
22 Февруари 2018 | 23:07
тааа е голо вода, едно изречение не може да каже. Само интерестчийка...........................
Хехе публикува:
22 Февруари 2018 | 22:42
Мбаааа каква хубавица е на тая снимка хахаха, а на живо плаши
Бане публикува:
22 Февруари 2018 | 21:19
Па за Вънджьовия аидук ще е да кажем?
разлог публикува:
22 Февруари 2018 | 20:32
Хора тази подла жена само гледа плюс и нищо друго,наистина си оправи къщата но също така си купи нова кола,изучи си сина и в чужбина и още куп работи.Опасна е Мара Скамбилска
Ц Ц публикува:
22 Февруари 2018 | 19:15
Ама и други те парделници иска се насмета джуровци герчевци Народен сьд Фного гуша натропаа че се спукаа
гоце публикува:
22 Февруари 2018 | 18:47
И доста други нещта сътвори тази безкруполна жена!!!!
годлево публикува:
22 Февруари 2018 | 18:26
нема проблем тя обштината е частна за тех всичко може.
разлог публикува:
22 Февруари 2018 | 18:07
Най сетне и Копанарка да бъде в конфликт на интереси.Драги жители на Разлог,тази алчна и злобна жена докато беше доктор нищо не можа мога да направи,откакто стана председател и общински съветник от ГЕРБ си оправи къщата.Драги люде къщата си оправи........
КОЙЧО ОТ ПОРОЙ публикува:
22 Февруари 2018 | 16:48
Какво несъвършенство на закона, точно така трябва да е и такае по Европа, това че досега си купуваха изборите защото имат лични интереси не прави закона несъвършен. Ние хората сме несъвършенни, а иначе не трябва да е с обратна сила, трябва да е занапред. Правилно, не може да си общински съветник и от това си положение да черпиш лична облага, а така е навсякъве в България, то само в нашият общински съвет 95 % с в нарушение, и затова тъй като точно гербаджиите ще пострадат, няма да се приеме и ЩЕ ПОСЛЕДВАТ РЕДИЦА ПОПРАВКИ...

Добавете Вашия коментар

TOP