Празничен концерт „Тук сърцето ми е цяло” събра жители и гости на Банско

06 Октомври 2020 | 16:24
3 коментара
Култура

„Тук сърцето ми е цяло” – празничен концерт, организиран от читалище „Никола Вапцаров”, събра само в няколко думи усещането на банскалии за принадлежност към род и Родина в Деня на Банско.

През целия ден признателните жители на града поднасяха цветя пред паметници и паметни плочи на предците, оставили на наследниците си завещание, което ги прави горди и им вменява дълг и отговорност – с достойнство и чест да продължават делата им.

Децата на Банско пяха и пускаха балони в небето, спортуваха сред природата и учиха историята на родния си град на крепостните стени на Ситан Кале.

С прочувствена проповед и вълнуващи думи свещеник Костадин Калайджиев поздрави миряните в църквата „Света Троица”, от чийто амвон преди 108 години поетът-революционер Пейо Яворов провъзгласи свободата на Банско.

Кметът Иван Кадев поздрави банскалии и гости на града с пожелание да помнят и да се гордеят с историята на българския народ, да вярват и работят за пребъдването на България.

„Празници като днешния ни дават кураж да отстояваме идентичността си като наследници на велики банскалии като Паисий Хилендарски и Неофит Рилски. Дават ни основание и упование в неоспоримия факт, че българската нация, език и култура са били първенстващи в югозападните Балкани.

Банско, Пиринският край и майка България се гордеят със своите герои и героини и на този величествен за нас ден – 5 октомври – свеждаме глави пред лишенията, болките и чудесата на тяхната храброст, за да кажем: докато ни има нас, ще я има и България! Бог да пази България!”, произнесе в приветственото си слово кметът на община Банско.

Държавният глава Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, лидери на политически партии, представители на държавни институции, неправителствения сектор и дипломатически мисии изпратиха поздравителни адреси с пожелания за здраве и просперитет на Банско.

Добавени коментари

Запознат публикува:
08 Октомври 2020 | 08:57
Празна е на майка ти утката, площадо беше пън до горе!
Аз съм Слънцето публикува:
06 Октомври 2020 | 23:59
А къде е Бурята? Липсва ми злъчта, която сипе след всяка публикация за Банско. Да не би да се е посвенила и да е решила да не осквернява с присъствието си светлия празник на банскалии? Или пък се готви да се завърне на бял кон като PR на новия стар политик от Републиканци за България, та показва смирение. Любов ни трябва и разум, а не омраза, уважаема.
Банско публикува:
06 Октомври 2020 | 22:23
Какви гости? Градът е празен!

Добавете Вашия коментар

TOP