„Пощенска банка“ придобива „Алфа банк“ в България

07 Ноември 2015 | 07:06
0 коментара
Бизнес
Пощенска банка  придобива  Алфа банк  в България

„Алфа банк“ и „Юробанк“ сключиха окончателно споразумение за придобиването на клона на „Алфа банк“ в България от „Пощенска банка“, която е собственост на „Юробанк“.

Предварителното споразумение за това беше подписано на 17 юли 2015 г.

Според условията на това споразумение дъщерното дружество на „Юробанк“ в България ще придобие всички банкови дейности на българския клон, които към 30 септември 2015 г. са в размер на 464 млн. евро активи (от които 307 млн. евро нетни кредити) и 261 млн. евро депозити на клиенти, както и клонова мрежа от 82 офиса, се казва в съобщение на „Пощенска банка“.

Сделката е в пълно съответствие със съответните планове за реструктуриране на „Алфа Банк“ и „Юробанк“, одобрени от Европейската комисия през 2014 г.

Придобиването на „Алфа Банк“ от „Юробанк“ представлява стъпка напред за „Пощенска банка“ в затвърждаването на нейната позиция в българския банков сектор и ще разшири клиентската ѝ база в сегментите банкиране на дребно и корпоративно банкиране. След приключването на сделката „Пощенска банка“ ще бъде четвъртата по големина българска банка според размер на депозитна и кредитна база.

Пълният ефект от придобиването ще бъде реализиран от втората година след приключването му.

Сделката е неутрална по отношение на капитала на „Алфа Банк“ и е в пълно съответствие с корпоративната стратегия за оттегляне от пазари, които не са основни. Приключването на сделката подлежи на необходимите одобрения от съответните компетентни регулаторни и надзорни органи и се очаква да приключи през първото тримесечие на 2016 г.

Добавете Вашия коментар

TOP