Пореден ден на патриотични разпри: Сидеров и Симеонов се замерят с покани за Съвет на коалицията

12 Юли 2019 | 08:12
0 коментара
Политика

Пореден ден раздорите в малката коалиция не стихват. След като във вторник депутатите от ВМРО и НФСБ свалиха Волен Сидеров от председателското място на ПГ на „Обединени патриоти“, лидерът на ПП „Атака“ поиска от председателя на Народното събрание да обяви промените в ръководството на парламентарната група за нелегитимни, предава Агенция "Фокус". 

Според „Атака“ е нарушен редът за освобождаване и избиране на председател, тъй като парламентарната група не може сама да предложи освобождаване и назначаване на лидер на групата. Това може да направи Политическият съвет на коалицията, в който влизат лидерите на трите партии, но такъв не е проведен. Именно заради това Сидеров заяви, че по силата на закона все още продължава да е председател на ПГ на „Обединени патриоти“. 

В същото време избраните съпредседатели на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов и Валентин Касабов заявиха, че са легитимните ръководители на групата, след като 20 народни представители са ги избрали. 

Председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че е разпоредила на Правния отдел на Народното събрание да изследва случая и да даде заключение. Едва тогава тя ще вземе своето становище. 

Сидеров поиска по казуса да се произнесат и от ГЕРБ. 

„Държа на голям коалиционен съвет, защото трябва да чуем позицията на ГЕРБ дали ще работи с НФСБ, „Атака“ и ВМРО или ще приеме това заличаване на „Атака“ от тройната коалиция. ГЕРБ трябва да се произнесе. Тук става дума за управленската голяма коалиция“, обоснова се лидерът на „Атака“. 

Волен Сидеров е разговарял с премиера Бойко Борисов за провеждане на голям коалиционен съвет. В същото време лидерът на "Атака" е поканил другите двама съпредседатели на коалицията от НФСБ и ВМРО на политически съвет утре. 

По-късно председателят на НФСБ Валери Симеонов изпрати писмо в отговор на поканата на Волен Сидеров за участие в Политически съвет на 12 юли. 

В него Симеонов отбелязва, че на тази дата е в предварително организирана служебна командировка извън страната. 

"От друга страна, категорично не приемам провеждането на Политически съвет, когато и да било с дневен ред, определен невярно и тенденциозно като „обсъждане на НЕЛЕГИТИМНО решение за промяна на ръководството на ПГ "Обединени патриоти". Предлагам Ви да обсъдим евентуалното провеждане на Политически съвет на редовното заседание на ПГ "Обединени патриоти" на 16 юли 2019 г., вторник, от 17.00 часа в ст. 12 на НС на пл. „Народно събрание" № 2", заявява още Симеонов в писмото си.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP