Популярни благоевградчани строят тузарски жилищен комплекс в бившето зенитно поделение в Делвино

22 Февруари 2018 | 18:48
0 коментара
Бизнес

В модерен жилищен комплекс от затворен тип ще се превърне имотът на бившето поделение към зенитно-ракетния полк в благоевградското село Делвино.

Една трета от имота вече е разделен на 12 парцела от Общинския експертен съвет по устройство на територията, а някогашната казарма със спални помещения за войниците пък вече е преустроена в елегантна едноетажна постройка.

Целият терен от около 60-65 декара на бившето поделение е частен, ограден е и се охранява.

Последният командир на поделението о.з. полк. Кирил Филянов си спомни, че през 2000 г. е предал цялата документация за собствеността на имота на Министерство на отбраната. Преди десетина години на конкурс го купуват трима известни благоевградчани – Валентин Ханджийски и Георги Кацарски, които са бивши полицаи, и бизнесменът Владимир Михайлов. В. Ханджийски и Г. Кацарски вече са собственици на охранителна фирма, имат и оръжеен бизнес, а Вл. Михайлов преди години стартира бизнес, като купи бившата „Млечна промишленост“ в Благоевград.

Не е ясно каква сума са платили тримата за имота на военните и имало ли е други кандидати. Две години поред – през 2012 и 2013 г., те предоставяха живописния терен с полянки и красива гора на благоевградските рокери да провеждат там традиционния си двудневен годишен мотосъбор и цялата околност се огласяше от рев на мотори и здрав рок.

„Поделението някога разполагаше с войнишка казарма със спални помещения и столова, гаражи и вила за гости, която на първия етаж имаше механа, на втория – спални, а на най-високото място имаше команден пункт“, разказа запасният полк. Филянов.

Сегашните собственици преди време си поделили терена, като средната част с преобладаваща гора се паднала на В. Ханджийски, районът, в който е бившата казарма, е в делът на Г. Кацарски, а командирската вила и високите гаражи са в частта на Вл. Михайлов.

Преди около година Общинският експертен съвет по устройство на територията на община Благоевград одобрил преустройство на казармите и столовата. Строителните дейности там са на финала и вече са оформени и подготвени за залесяване зелените площи, установи репортерска проверка на място. Кипрата сграда се подготвя за фамилен дом на Георги Кацарски и семействата на двамата му синове. Имотът му е отделен от останалата част на терена с ограда с масивен вход и солидна охрана с камери и модерна техника.

„Нямам намерение да строя там – категоричен бе другият съсобственик Валентин Ханджийски. – Разделих моята част на парцели, които смятам да продам. Големината им е приблизително еднаква, по около един декар, и всички са с лице към асфалтовата алея“, обясни Ханджийски. Той призна, че още не е определил цената, на която ще пусне парцелите на пазара, но вероятно тя ще е между 25 и 30 лв. на кв.м.

Съсобствениците са се договорили асфалтовата алея да е общ имот и да остане с предназначение за път за собствени нужди, за да се осигури достъп до всички новообразуване парцели. Към същата асфалтова алея има излаз и теренът на Вл. Михайлов, който обаче все още не е предприел стъпки за реализация на евентуални инвестиционни намерения.

Мястото е атрактивно заради чистия въздух, асфалтовия път и близостта до Благоевград – само на 3,5 км от жк „Орлова чука“. То е точно над кръста и целият терен е ограден, достъпът е допълнително ограничен през портал, които може да се ползва и от бъдещите собственици, ако те решат да запазят ограничителния режим на влизане.

Кметът на с. Делвино Валери Тодоров обясни, че единственият проблем е водата. „Водопроводът е по-ниско и преди години войниците с помпа качваха вода в поделението, но тя често аварираше“, разкри селският управник.

Районът под бившето поделение в с. Делвино вече се е оформил като отделен квартал с хубави къщи. Една ограда го дели с двора около вилата на бившия зам. ректор на ЮЗУ проф. Кирил Костов, който е превърнал част от имота си в овощна градина./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP