Политологът Димитър Ганев: Отмяната на преференциите е много лоша новина

16 Февруари 2019 | 05:48
0 коментара
Политика

"Смятам за грешка отварянето на Изборния кодекс няколко месеца преди евровота. Това вече се прави на всички избори без изключение и създава у хората усещане, че изборните правила се преправят според интересите на управляващото мнозинство. Така се създава все по-голямо недоверие към изборния процес." Това заяви политологът Димитър Ганев пред "24 часа" за скандалните промени в Изборния кодекс. 

Първо, защото на евроизбори прагът за избор на евродепутат е 5,88% или между 110 000 - 140 хил. гласа. А това е абсолютно невъзможно да се случи! 

Второ, защото на референдум хората поискаха да гласуват мажоритарно, т.е. за личности, но пък пропорционалната система се оказа по-справедлива и по-добра изборна система. Затова чрез преференциите успявахме да въведем мажоритарен вот в пропорционалната система. В момента го отменяме. 

Трето, отнема се възможност на гражданите за избор, като той пада изцяло върху ръководствата на партиите. Т.е. ние не можем вече да преподреждаме партийната листа. Ако попитаме избирателите какво предпочитат - според мен отговорът ще е категоричен за преференциалния вот.

Добавете Вашия коментар

TOP