Поклон пред Апостола в Симитли

18 Юли 2018 | 13:31
0 коментара
Култура

181 години безсмъртие и велики подвизи в името на род и Родина почетоха десетки симитличани в 18-ия ден от юли. С венци и цветя на признателност и едноминутно мълчание обществеността в Симитли преклони глава пред Апостола.

Ученици от СУ „Св.Св.Кирил и Методий“  Симитли  разказаха за живота и делото  на Апостола и  показаха  голям респект и уважение, като почетоха годишнината от рождението му. Цветя и венци  от поколенията, които винаги ще помнят заветите на великия българин и ще се опитват да ги следват,  защото за да запазим род и Родина трябва да следваме максимата на Апостола.. за Род и Родина.
Ръководството на община Симитли в лицето на кмета  Апостол Апостолов и председателя на Общински съвет Симитли Владимир Христов поднесоха цветя пред бюст-паметника на Левски.

Васил Кунчев е роден в Карлово през 1837 година. След смъртта на баща си 15-годишното момче отива при брата на майка си - архимандрит Василий, който е таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загора. През 1859 година е ръкоположен за йеродякон. Решава да се посвети на революционната борба, "захвърля расото" и в начало на 1862 година отива в Белград, където Георги Раковски подготвя Първата българска легия. Заради своите умения Васил Кунчев получава прозвището Левски. Участва в четата на Панайот Хитов, а сетне и във Втората българска легия на Раковски. Левски става един от идеолозите на българската национална революция. Негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация, която започва да гради в началото на 1869 година. Апостолът на свободата е убеден, че "нашето дело зависи от нашите собствени усилия". Той е заловен в Къкринското ханче край Ловеч в края на 1872 г. Процесът срещу Левски е в София, а присъдата му - смърт чрез обесване, е произнесена през януари 1873 година и следващия месец е изпълнена.

Добавете Вашия коментар

TOP