Пожарникари спасиха 9 патета и майка им, пуснаха ги в р. Струма

06 Юни 2020 | 15:33
0 коментара
Любопитно

Девет малки патета и майка им бяха спасени в Перник.

Уплашените птици от две поколения се оказват в центъра на миньорския град, заобиколени от хора, и паникьосани се опитват да се ориентират. Местна жителка подава сигнал от общината и започва спешна спасителна операция.

Патицата и армията от новородени незнайно как се озовават в изоставеното езеро в градския парк, което от дълго време е празно и в него се събира единствено дъждовна вода. Птиците започват отчаяно да търсят спасение.

Искат да излязат и да продължат пътя си, но не откриват изход. Драмата им продължава часове наред, преди да бъдат забелязани от перничанката. След сигнала й институциите реагират светкавично - от община Перник се обаждат в пожарната, откъдето изпращат екип.

Огнеборците, които са тренирани и за такива ситуации, вземат стълба и кашон, в който да поставят патетата. Улавянето им се оказва сложна задача, тъй като птиците са много стресирани и се опитват да избягат. Но няма къде, тъй като са ограничени от бетонното корито на езерото. И в крайна сметка за тяхно добро са хванати - малчуганите в кашон, а майката чинно ходеща след пожарникарите.

От този момент започва втората част от операцията. С помощта на стълбите огнеборците слизат до река Струма и внимателно освобождават патета, които с охота заплуват във водата. Стресираната майка първоначално не можела да се ориентира какво се случва, но щом видяла отрочетата си спокойни, влязла в реката и отплувала с тях.

Нестандартната операция е наблюдавана на живо от десетки местни жители, които накрая избухнали в аплодисменти за добрата проява на пожарникарите. На място се появява и кметът на Перник Станислав Владимиров, за да се увери, че патетата са живи и здрави.

Лебеди просълзяват в Лондон

Чудноватата история на женски лебед вдовица просълзи българката Теодора в Лондон.

Преди 4 г. мъжката птица от двойка лебеди умира. От тогава женската Луиза живее сама в парка „Хампстед Хийт“, докато там не пристига нова двойка лебеди. Те я прогонват и тя изчезва. Наскоро жена звъни на управата на парка и съобщава за лебед, който живее на покрива й. Оказва се, че е Луиза.

"В лечебницата я слагат в една клетка с Уолъс - лебед, пострадал при битка за територия в Уолтъм Аби и преминал хирургия, за да бъдат отстранени две рибарски куки от гърлото му. Когато скоро след това персоналът взема Луиза, за да я пуснат обратно на свобода в „Хампстед Хийт“, двете животинки започват да "плачат" една за друга и се взима решение те да бъдат пуснати в парка заедно. Луиза и Уолъс имат нов дом в едно от езерата и шест бебета", разказва в социалните мрежи нашенката.

Добавете Вашия коментар

TOP