Почитаме св. Пантелеймон - покровител на пътешествениците

27 Юли 2018 | 03:00
0 коментара
Култура

На 27 юли Православната църква чества св. Пантелеймон. Той помагал на бедните и болните и правел чудеса. Заради вярата си в Христа бил подложен на жестоки мъчения, но винаги ставало чудо и той оставал жив. През 305г. го посекли с меч. От тялото му вместо кръв потекло мляко, а дървото, за което бил вързан, се разлистило и дало плод.

Св. Пантелей лекувал хората и ги пазел от болести. Той бил по-малък брат на св. Илия и покровител на летните бури, пороища и наводнения – затова го наричат и „Воден Пантелей”.

Българите приемат, че този ден е много подходящ за пътуване и затова го наричат „Пантелей пътник”. На този ден птиците започват да се събират на ята и да се готвят за дълъг път. 

Наричат празника още „Пантелей”, „Паталей”, „Църна Паталея”, „Воден Пантелей”.

Навсякъде денят се смята за „тежък”, „лош” и се почита „за патило”, т.е. за лошо.

Обреди и традиции

Народът ни нарича този празник Пантелей пътник и Воден Пантелей.

Названието Пантелей пътник идва от наблюдението, че на този ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се готвят за дълъг път.

Воден Пантелей е свързан с поверието, че светецът св. Пантелеймон, на когото е наречен празникът, е господар на силните поройни дъждове и наводненията.

Слепи и болни посещават лековити извори и обричат курбани за здраве.

Поверия

Жените не трябва да подхващат никаква работа на този ден, защото в противен случай ще се случат лоши работи и някой от семейството ще се разболее.

На този ден имен ден празнуват: Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто, Панка

Добавете Вашия коментар

TOP