Петъчен скандал в НС между управляващи и опозиция

22 Юни 2018 | 13:40
0 коментара
Политика

Скандал в парламента и този петък,  имаше и безредици.

До напрежението в пленарна зала се стигна след декларацията на лидера на БСП Корнелия Нинова по отношение на въпроса с мигрантите и предстоящата среща на върха в Брюксел. 

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов отговори на Нинова и посочи, че в изказването й има спекулации.Премиерът Бойко Борисов също дойде в парламента и бе категоричен, че по темата за миграцията винаги е имал ясна позиция. 

"Винаги съм защитавал незабавното спиране и затваряне на външните граници на ЕС", каза министър-председателят.

"Какви са възможностите за решение и как ще запазим националния интерес на България. Засега публично е оповестено едно възможно решение и то идва от Германия - да се подпишат двустранни споразумения с държави като България, Гърция, Италия подобно на това ЕС-Турция, а то е пари срещу приемане на мигранти. Госпожа Меркел даже каза "Може да предложим на други държави членки на ЕС финансова помощ, ако те се съгласят да приемат обратно мигранти. Ето това е въпросът на въпросите, колеги и българи: с какво решение отива премиерът на България на тази среща, има ли решение на Министерския съвет? Уважаеми коалиционни партньори, вас някой пита ли ви? Каква е позицията на вашата коалиция и с какво послание изпращате Борисов там? Уважаеми депутати от ГЕРБ, вашето правителство пита ли ви? А онези 1 млн. българи, които гласуваха за вас питахте ли ги? И някой изобщо в залата знае ли господин Борисов какво ще заяви за България и българския национален интерес? Ще послуша ли господин Борисов канцлера Меркел за пореден път и ще постави ли България пред ситуация да приеме мигранти, минали за пръв път през нашата граница по официална информация на Агенцията за бежанци има 50 000 такива", попита Нинова. "Вярна ли е информацията, питам и ако не, да дойде някой и да я опровергае, тя дойде от Франция и е следната: На срещата на върха в София лидерите на страните членки от ЕС са обсъждали възможности за отваряне на бежански лагери в държавите от балканския регион. Това го пишат в "Льо Монд" и източници твърдят следното: идеята била предложена от Дания и Австрия, датският премиер заявил, че е в контакт с други европейски лидери - това са цитати - и е оптимист за проекта. Това се е случило на срещата на върха в София на 17 май между 28 страни членки и пет държави от Западните Балкани. Вярно ли е това, господа управляващи? Искаме и ние, и българският народ да знае имало ли е такъв разговор и имали опасност Балканите да се превърнат в бежански лагер", попита соцлидерката.

В отговор на въпросите на БСП на парламентарната трибуна излезе вицепремиерът Красимир Каракачанов, който има участие в парламентарния контрол. Военният министър обвини Корнелия Нинова, че спекулира с темата за бежанците. Каракачанов припомни, че в понеделник министър-председателят се е обявил за затваряне на границите. "Никой не е мислил и няма намерение да приема пари от други държави, за да приема мигранти", каза още Каракачанов.


"Позицията на българския премиер, с която той ще отиде на тази среща, не е да подписва споразумения, с което България да се наводнява с нелегални мигранти. Вие знаете какво е записано в програмата за управление. Второ, малко късно се сетихте да говорите за проблема с нелегалните мигранти, защото още в политиката на миналото правителство, а и на настоящото политиката за пресичане на притока на нелегални мигранти, беше ясно изразена с редица мерки. Първо, подсигуряване на достатъчно хора за Гранична полиция, включително контингенти от българската армия при охрана на границата, второ, изграждане на заградителното съоръжение, което, ако сте забравили, в началото на този мандат вие и ваши колеги вдигахте скандали и обяснявахте, че такива заграждения и мероприятия по границата не са необходими. Трето, никъде в политиката на правителството няма крачка направена в посока на това да се привличат нелегални мигранти, за да се решава демографският проблем. Това е грозна спекулация и не е вярно поради една проста причина - че докато вашата партия още се чудеше ляво-либерална или либерално лява е, още в миналото НС Обединените патриоти, които бяха тук и подкрепяха правителството, наложиха и политиката за изграждане на заградителното съоръжение и по-твърдо отношение към нелегалната имиграция".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също взе отношение по скандала в пленарната зала. Сидеров похвали лидера на БСП Корнелия Нинова, че се учи от него в политиката. Лидерът на Атака препоръча на председателя на социалистите да използва лятната ваканция, за да прочете малко книги и да се върне "на есен с песен". Веднага след Сидеров Нинова поиска думата  за лично обяснение, след което пред трибуната скочиха депутати първо от "Обединените патриоти", а после - от "БСП за България". До физически сблъсъци не се стигна, защото председателстващият заседанието Явор Нотев даде 10-минутна почивка.

След като заседанието бе възобновено, в парламента дойде и премиерът Бойко Борисов. 

Той каза, че за първи път той е настоял, че трябва да се направят центрове за убежище и сигурност извън ЕС, в близост до конфликтите.

„Винаги съм защитавал незабавното спиране и затваряне на външните граници на ЕС“, заяви той. „Не знам да има партия в парламента, която да е казала - ние сме за приемане на мигранти“, коментира премиерът. „Национално отговорната ни позиция е ясна на всички“, обяви Бойко Борисов. „Винаги съм държал една и съща позиция“, каза още той.

Добавете Вашия коментар

TOP