Петрич влезе с 49% в МБАЛ „Югозападна болница“

28 Юли 2017 | 20:51
0 коментара
Общество

Общински съвет в Петрич подкрепи предложението, внесено от кмета Димитър Бръчков, и с 22 гласа „за“, един „против“, трима „въздържали се“ и седем негласували бе прието участието на болница „Рокфелер“ в новоучреденото дружество МБАЛ „Югозападна болница“ ООД. Дяловото участие, което петричани ще имат в него, се равнява на 49%, каквото ще е дяловото участие и на санданската болница. По 1% от капитала на болничното дружество ще придобият Кресна и Струмяни.

Гласуването мина гладко, като се изключи изказването на лидера на ВМРО Стоян Божинов. Той призова колегите си да не подкрепят решението и да гласуват „против”. Според твърденията му и двете болници – в Петрич и в Сандански, си имат проблеми, които ще се задълбочават при обединението им. Божинов изказа съмнение, че заради близките отношения, които имат трите съседни лечебни заведения – тези в Сандански, Кресна и Струмяни, е възможно на по-късен етап дяловото участие да стане 51% в полза на трите болници, което ще е в ущърб на петричката. Той бе категорично против и адресът на здравното дружество да е в Сандански.

В изказването му пролича нотка на разочарование, тъй като по думите му санданската болница запазва сградния си фонд и земята, докато петричката губи всичко. „Значи санданската болница придобива нещо, а ние – нищо! Не съм съгласен с това”, каза Божинов, след което призова общинските съветници да не гласуват решението за обединение.

„Благодаря ви, че взехте трудно, но отговорно решение“, каза веднага след края на гласуването общинският кмет Димитър Бръчков. Той изтъкна голямата заслуга и на четирите здравни учреждения, които са спасили здравеопазването в региона от Кресна до Петрич.

Веднага след гласуването на МБАЛ „Югозападна болница“ ООД общинските съветници дадоха картбланш на управителя на водното дружество Ивайло Христов, избран предния ден, да тегли заем, с който да погаси задълженията, натрупани с годините към ЧЕЗ и НАП. Сумата не бе конкретизирана, но според уверението на Христов тя ще възлиза приблизително на 1 200 000 лв. Колосалната сума ще бъде гарантирана от община Петрич пред кредитора – шест банки, пред които ще се кандидатства за отпускането на парите.

На мястото на доброволно напусналия редиците на ОбС Розалин Хаджиев клетва положи Велик Личков. Той ще участва занапред в две от постоянните комисии – тези на образованието и бюджета. На мястото на председателя на ОбС Георги Тренчев в същите комисии влиза колегата му от ПП ГЕРБ Янко Стоянов. С гласовете на 17 общински съветници Янко Стоянов става и новият председател на постоянната комисия по бюджет.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP