Парламентът реши: Комисия ще проверява кабинета "Борисов 3" с председател Мая Манолова

17 Април 2021 | 08:14
2 коментара
Политика

Парламентът реши да се създаде Комисия за проверка на изразходваните публични средства от правителството, министерствата и държавните фирми с над 50% държавно участие за последните 10 г. и всички сделки на борсата на фирмите с 50% държавно участие. "За" гласуваха 214 народни представители.

В обхвата на проверката попадат още Топлофикация София и Терем.

 

Първоначалното предложение на "Изправи се! Мутри вън!" бе комисията да се казва Временна комисия за ревизията, но по предложение на ДПС тя ще бъде за проверка. Целта на комисията е да установи злоупотреби при разходването на средства от Министерски съвет, министерствата, държавните органи и държавните предприятия.

 

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ комисията да бъде постоянна и предложението на БСП да наложи мораториум върху решенията на Министерски съвет в оставка за сключване на договори за концесии и продажба на болници и друга държавна собственост.

Временната комисия се състои от 18 членове по трима от парламентарна група: Дани Каназирева, Тома Биков и Маноил Манев от ГЕРБ, Георги Георгиев, Иван Хиновски и Пламен Абровски от "Има такъв народ", проф. Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев от "БСП за България", Йордан Цонев, Сергей Кючуков и Адлен Шефкед от ДПС, Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков от "Демократична България" и Драгомир Ошаков и Андрей Вълчев от "Изправи се! Мутри вън!".

За неин председател бе избрана Мая Манолова със 147 гласа.

Преди това Мая Манолова от "Изправи се! Мутри, вън!" мотивира предложението за създаване на комисията. То е подписано и от депутатите от "Има такъв народ".
_
„Искането за създаване на временна комисия, която да провери законността на разпределението на държавни средства през последните четири години, е продиктуване от ангажимент към нашите избиратели, които искат да знаят как са изразходват техните данъци. Това се касае и за избирателите на всички останали парии в парламента“, заяви Манолова.

ПГ на ДПС ще подкрепи създаването на Временна комисия за ревизията, каза Йордан Цонев от ДПС от парламентарната трибуна по време на дебата по създаването на такава комисия, предаде Агенция "Фокус". Той обяви, че ДПС активно ще участва в тази комисия.

"Предлагаме някои редакционни поправки, а и някои същностни. Например това вече е предложение - създава Временна комисия по ревизията, предлагаме да бъде проверка. Българският парламент има право да контролира и проверява, но не е одитен орган, за да прави ревизия. Думата не е ревизия. Второ, в обхвата на комисията има допуснати фактически грешки, които могат да имат много тежки последици за българския бизнес климат. Конкретно - предлагам да отпадне изречението "пенсионните дружества и тяхното състояние", заяви още Цонев.

От "Демократична България" и "БСП за България" също подкрепиха създаването на комисията.

"В момента общински болници са на масата за продажба и ще приключат, докато ревизията приключи", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата. Тя направи предложение за мораториум за решенията на сегашния Министерски съвет в оставка за определени сделки и харчове. Корнелия Нинова посочи, че ако това не бъде прието, ще го внесат в деловодството на парламента като отделно проекторешение.

Тя попита дали не изглежда нереалистично за три месеца да се ровери 4-годишно управление.

Според нея очакванията и обещанията са много големи, да не остане накрая разочарованието и от това мнозинство, от новите партии и от БСП. "Имайте предвид, че това е много и сериозна работа. Може би превръщането на тази Временна комисия в постоянна е добро решение", каза още Нинова.

"Както вече чухте, нашата група ще подкрепим комисията, но не само това, ще внесем в комисията вече свършената от ПГ на "БСП за България" работа в предишния парламент. Тя се изразява в следното, да припомня: Ние поискахме одит на "Монтажи" и "Автомагистрали". Разполагаме с материали за стопанисването и управлението на язовирите. Многократно се занимавахме с енергийната ефективност", каза още Нинова.

Предлагам Комисията за ревизията да бъде постоянна, каза на свой ред народният представител от ПГ на ГЕРБ - СДС Любен Дилов по време на дебата.

"Най-вероятно групата на ГЕРБ - СДС ще подкрепи тази комисия. Четейки нейния текст, текста на проекторешението за нейното създаване и особено мотивите на вносителите, у мен се пораждат две опасения. Едното е, че или този акт, който предстои да извършим, се прави изцяло с пропаганден характер, или не е добре обмислен. Мащабността на работата е такава, че тя няма как да бъде свършена в рамките на три месеца. Правя предложение тази комисия да бъде постоянно действаща", каза още Дилов.

Според него трябва сериозно да се помисли какъв ще бъде експертният състав на тази комисия. "Искаш ли нещо да не се случи, създаваш парламентарна комисия. Нека да я направим, но да помислим за административния капацитет за времето и мястото, където ще работи", допълни още той.

Няма да ни стигне едно поколение да поправим построеното от Борисов, нито един мандат да ревизираме злоупотребите на правителството, заявиЯвор Божанков от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков.

"ГЕРБ - СДС ще подкрепят тази комисия и то с голяма радост. Защото всъщност ще установим колко работа е свършена през последните години. Неслучайно поискахме този период да е 10 години. Освен да се направи паралел между различните правителства, да се даде още по-един голям паралел, колко полезни и хубави неща за държавата се направиха. Колкото и да не искате да го признаете, сигурен съм, че дълбоко в себе си го осъзнавате. Нямам търпение тази комисия да заработи", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Ненков.

Според него друг е въпросът колко депутатите са искрени. По думите му тази комисия няма как да играе ролята на съд.

Документът предвижда създаване на временна комисия за срок от 3 месеца "за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 4 години".

Задачите, които си поставя бъдещата комисия, са наистина необятни и не е ясно как ще бъдат проверени всички посочени обекти. Само тяхното изброяване заема няколко страници, а подробното им проучване за 3 месеца изглежда почти непосилна задача.

Сред планираните за основна ревизия са държавните дружества от ранга на "Автомагистрали" ЕАД, държавният ВиК холдинг и държавната петролна компания.

Също и Българският енергиен холдинг, "АЕЦ Козлодуй", Националната електрическа компания, Електроенергийният системен оператор, тецовете "Марица", "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" и други.

Вносителите искат и пълна проверка на безплатното за някои граждани, но излязло скъпо за данъкоплатците като цяло саниране на панелни жилищни блокове с пари от държавния бюджет и с европейски средства.

Планира се и контрол на това как са сключвани и изпълнявани концесионните договори и големите обществени поръчки, също и участията на офшорни дружества в усвояването на публични средства.

Ревизията не спира до тук. Ще се проверява дейността на Националния осигурителен институт, на здравната каса, Сребърния фонд, пенсионните дружества, търговските аташета, Фонда за пътна безопасност към МВР.

Ще бъдат проверявани и Българската банка за развитие и Националната агенция за приходите (НАП) заради изтичането на личните данни на над 5 млн. български граждани от сървърите ѝ.

Новите депутати настояват и за ревизия на изплащането на бонуси в администрацията и за участия в бордове на държавни служители, като искат число публично обявяване на лицата, които са ги разрешили и получили.

Ще се търси отчет за публичните средства, дадени през годините, за електронното управление и e-правителство, за модернизиране на армията, за изграждането и ремонтите на пътища и магистрали, ВЕЦ-овете и тяхната собственост, топлофикационните и ВиК-дружествата, язовирите.

На фокус ще е и предоставянето на българско гражданство, за което по времето на съвместното управление на ГЕРБ и "Обединените патриоти" гръмна корупционен скандал.

Планът предвижда подробен анализ и за това как са финансирани мерките за борба с епидемията от COVID-19 със средства от държавния бюджет, както и какви пари са изплатени и в какви срокове на засегнатите микро-, малки и средни предприятия.

Ще се търсят и причините за отбелязаната в България най-висока смъртност в ЕС по време на пандемията.

 

Отхвърлено бе ипредложение на Корнелия Нинова (БСП) комисията да наложи и мораториум върху всички решения на правителството в оставка за отдаване на концесии, продажба на болници и назначение в държавната администрация, регулаторните органи органи и предприятия с над 50% държавно участие.

 

Предложението на левицата бе отхвърлено със 105 гласа "за" и 107 "въздържал се". Изходът от този вот предизвика емоционална реакция на Нинова, която веднага се втурна към трибуната да обяви, че „еуфорията от голям анти-ГЕРБ фронт започва да се спихва.

Новите партии не пожелаха ревизия за последните 10 години. Същите тези партии не подкрепиха предложението за мораториум".

 

"Защо бе, колеги?“, попита Нинова. А при одобрителните възгласи на ГЕРБ в залата, тя се обърна към тях с думите: "Вие няма за какво да се радвате, вие си отивате."Епицентър.бг

Добавени коментари

Антон Миленков публикува:
17 Април 2021 | 20:23
Париите са извън парламента. А правописът е в началните класове.
Кики публикува:
17 Април 2021 | 18:26
И тая дърта Манолова курва кой ще я проверява.Бойко Борисов може да е крал но все пак нещо е направил за тая държава!Питам тя какво е направила ако беше много кадърна щеше да спечели кметските избори в софия.

Добавете Вашия коментар

TOP