Парламентът пусна процедурата за избор на нова ЦИК

21 Февруари 2019 | 14:12
0 коментара
Политика

Парламентът пусна процедурата за избор на нова ЦИК, като прие процедурните правила за това.

До това се стигна по решение на премиера Бойко Борисов.

За смяна на ЦИК първи настоява от БСП с мотива, че мандатът на настоящата изтича. Въпреки това от ГЕРБ бяха категорични, че не е разумно точно сега да се избира нова заради предстоящите през май избори за евродепутати.

Цветанов бил оповестил нова управляваща коалиция - ГЕРБ, ДПС, ОП
В крайна сметка управляващите промениха мнението си, след като премиерът ги събра и се разпореди да бъде назначена нова.

Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК.

Останалите членове на комисията се назначават от президента въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Съгласно приетите правила от парламента предложенията за членове на Централната избирателна комисия се правят от народни представители, парламентарни групи, както и от партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, в писмена форма чрез деловодството на Народното събрание до Комисията по правни въпроси.

Срокът за това е 14 дни от приемането на процедурните правила.

Изборът на председател, заместник-председател и секретар на ЦИК ще бъде направен от Народното събрание и ще бъдат гласувани поотделно.

Добавете Вашия коментар

TOP