Парламентът гласува оставките на тримата министри

13 септември 2018 | 07:58
0 коментара
Парламентът гласува оставките на тримата министри

 На пленарното заседание днес, парламентът ще гласува оставките на министрите на регионалното развитие и благоустройството, на вътрешните работи и на транспорта – Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.

Тримата депозираха оставките си след настояване на премиера Бойко Борисов, а повод за тях стана тежката автобусна катастрофа в Искърското дефиле, при която загинаха 17 души.

След оставките лидерът на НФСБ Валери Симеонов обвини министър-председателя за това, че е взел решението за освобождаването им еднолично и без съгласуване с коалиционните партньори от „Обединени патриоти“. Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов също изрази становище, че с оставките не бива да се бърза, докато не излязат резултатите от разследването на тежкия пътен инцидент.

След Коалиционният съвет в понеделник обаче премиерът Борисов обяви, че е постигнато мнозинство и оставките ще бъдат гласувани в пленарна зала. За да няма спекулации, още тогава министър-председателят оповести имената на тримата, които ще наследят на постовете министрите в оставка. Досегашният заместник-министър на икономиката Александър Манолев поема транспортното министерство.

Главният секретар на МВР Младен Маринов ще ръководи силовото ведомство, а на министерското кресло в МРРБ сяда настоящият депутат от ГЕРБ Петя Аврамова. На пленарното заседание на депутатите им предстои и друго важно гласуване. Те отново ще дебатират по промените в Административнопроцесуалния кодекс, върху които президентът Румен Радев наложи вето и върна за повторно разглеждане.

В дневния ред на парламента е включено и второ четене на промените в Закона за пътищата, свързани с въвеждане на Тол-системата, електронната винетка и задължителното поставяне на колани в автобусите. /БГНЕС

 


Добавете Вашия коментар!