Паника: Дупничани отказват да се приберат от Италия, страхуват се от кризата

25 Март 2020 | 16:54
0 коментара
Общество

Масово дупничани, които работят в Италия отказват да се приберат в родния си град, заради страх от кризата и безпаричие.

Голяма част от тях предпочитат да останат на работните си места, където вече са им гарантирали сигурни месечни възнаграждения. Такъв е и случаят с 15 човека, които работят в Рим.

„Пандемията е далеч от нас, но въпреки това има въведен режим на движение на хора и автомобили. Нашата бригада почиства сгради, разрушени от новоднения или пожар. Работата ни е неотложна и ни дадоха документ от фирмата, който ни позволява да пътуваме от квартирите до работните си места. Нямаме намерение да се връщаме в България. Ще стоим тук, докато има работа“, коментират дупничани. Те обясняват, че вече Рим е тотално пуст, въпреки че няма бум на заболели. „При нас все още има отворени кафенета, заведения, но те са празни. Хората се страхуват. Подкрепяме обаче мерките, които взема България, друг е въпросът какво ще се случи с хората, които остават без доходи, а такива ще бъдат десетки“, коментира и 45-годишната Петя, която се занимава с търговия в Рим.

Тя споделя, че ежедневно се чува с близките си в Дупница, с приятелите си.

„Страхът в България е доста по-голям от при нас. Мои приятели казват, че даже и до магазина не ходят за хляб, месят си го вкъщи, което вече надминава и всички препоръки на кризисния щаб“, обяснява още дупничанката Петя Иванова.

По последни данни от кризисния щаб в Кюстендилско, 367 лица са под домашна карантина, заради коронавируса. Бройката обаче се променя ежедневно. В двете най-големи общини – Кюстендил и Дупница – съответно са и най-много изолираните хора под домашна карантина.

Предписания са връчени на 271 лица, предстои връчването на още. Хората под карантина се проверяват стриктно от органите на реда, служители на РЗИ и РЗОК. Ако лицата не спазват задължителния карантинен срок, ще бъдат санкционирани. Само за ден пък с 50% се увеличиха лицата под карантина в община Кюстендил, съобщи и кметът на Кюстендил, Петър Паунов.

Лицата под карантина са предимно кюстендилци, които се завръщат от чужбина през последните дни.

Добавете Вашия коментар

TOP