Отбелязаха 108 години свобода в Разлог

12 октомври 2020 | 10:09
0 коментара
Отбелязаха 108 години свобода в Разлог

Преди 108 години Разлог осъмва свободен, но за това е платил скъпо! Платил е с болката от изпепелените и изоставени домове на десетките семейства, дали покрив и хляб на революционните дейци и превърнали домовете си в складове на оръжие! Платил е с много мъка по загиналите бащи и синове, включили се в революционното движение, водени само от едно- обичта към България.

Празничният ден започна в 08:00 часа с тържествена Света литургия в църквата „Свето Благовещение“. Службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от Неврокопската епархия. Празникът продължи с вдигане на знамето на Република България, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

В празничната програма взеха участие смесена група за градски фолклор “Гердан” с ръководител Петър Коков, Детска фолклорна група “Мехомийчета” с ръководител Мариана Манолова, Детски танцов състав “Разложанче” с ръководител Данаил Атанасов. В програмата се включиха и военнослужещи от военноо формирование 26 400 – Благоевград.

Венци и цветя пред паметника на Васил Левски поднесоха: от името на кмета на Община Разлог – инж. Венцислав Гърменов- зам. Кмет по соц. Дейности към Община Разлог, д-р Емил Тончев и Александър Мацурев – Народни представители от 44 Народно събрание, д-р Мария Копанорва – Председател на Обс- Разлог, Иван Кадев- кмет на Община Банско и Димитър Русков – Председател на Обс – Банско, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, командир майор Митко Балтов, политически партии и организации, учебни заедения и признателни граждани.


Добавете Вашия коментар!