Организатори в трескава подготовка за "Пирин пее", хиляди окупират поляните в събота и неделя

31 Юли 2018 | 14:56
0 коментара
Култура

„Пирин пее“ е празник, в който по традиция вземат участие хиляди изпълнители от Югозападна България и е един добър повод за родови срещи в красивата местност „Предел“, разделяща двете планини Пирин и Рила.

Още от създаването си съборът „Пирин Пее“ става визитна картичка на Благоевградската област и е един от най-големите форуми в България за интерпретация на традицията на сцена. 

В рамките на няколко дни поляните на местността Предел се превръщат в богата палитра от музика, танци и багри от богатата ни фолклорна съкровищница. 

По този повод, самодейци от почти всички населени места в Пиринския край пеят и танцуват всеки ден в очакване на най-голямото музикално събитие в региона.

"Искаме да го има този събор всяка година. Чакаме го с нетърпение, за да покажем таланта си. За нас, старите баби, това е най-голямата тръпка, защото ще ни гледат много зрители", твърдят прочутите Добърски баби.

12-те жени всяка вечер пеят, те посрещат с песен на уста и гостите от страната и чужбина в китното си село Добърско.

Всички 14 общини от област Благоевград ще участват със свои представители на четирите сцени на "Пирин пее", които ще бъдат разположени на сянка в гората.

Над 2200 изпълнители на автентичен фолклор от различни етнографски области на България ще се надпяват и надиграват в подножието на Пирин. Ще има гости от Унгария и Македония. Очаква се над 100 000 зрители да гледат събора през двата дни.

Най–голямата изява на хората на Пиринския край е съборът ,,Пирин пее“.

Дълголетната традиция продължава и до днес.

Добавете Вашия коментар

TOP