Около 1 млн. лева платил Цветан Василев, за да спре разследването на КТБ

07 Юни 2019 | 08:43
0 коментара
Бизнес

Около 1 млн. лева платил банкерът Цветан Василев, за да избегне разследването за фалита на КТБ. Това заяви в показанията си пред Специализирания наказателен съд основният свидетел на прокуратурата по делото - Бисер Лазов, предаде Канал 3. 

По собствените му думи той осигурил парите на няколко транша по заповед на Василев. Всичко започнало, когато банкерът получил призовка от следователката Надежда Куюмджиева, а случаят бил на досъдебна фаза. 

През май 2014 г., около месец преди КТБ да бъде поставена под "особен надзор", изпълнителните директори на банката били призовани в следствието на разпит по разследване за източването на финансовата институция. Призовка да се яви при следовател Надежда Куюмджиева получил и самият Василев и така той разбрал, че състоянието на банката се разследва. 

Лазов разказа, че тогава банкерът му възложил чрез собственика на информационен сайт Огнян Стефанов да се свърже с адвокат Лазар Карадалиев и да организира среща в кабинета му. 

Самият Лазар Карадалиев, един от адвокатите на Цветан Василев, парадирал с връзки в съдебната система пред банкера през 2014 година, разкри основният свидетел по мегаделото КТБ Бисер Лазов. На 25 април 2014 г. Лазов и Василев били на рожден ден на Веселин Бушев. На тържеството присъствал и Лазар Карадалиев. 

Адвокатът бил представен от Бушев като юрист с клиенти наркодилъри, проститутки и сводници. Посредник в контактите между Карадалиев и банкера обаче станал журналистът и техен общ познат Огнян Стефанов. Цветан Василев познавал Стефанов като човек от медийната му стратегия, с която целял да парира и предотврати медийни атаки в зародиш, разказа Лазов пред спецмагистратите. 

Той посочи няколко случая, в които Огнян Стефанов от 2013 до 2014 г. получавал суми в размер от 10 000 евро до 150 000 лева от касата на Цветан Василев за задачи, разпоредени от банкера. Крупните суми били осигурявани чрез кредити от КТБ.


"Една сума от 20 000 евро е била осигурена в кабинета на Цветан Василев, в който са присъствали Огнян Стефанов и Карадалиев", обяви прокурор Даниела Начева в съдебната зала. 

"На два пъти са били осигурявани от по 250 000 евро и 200 000 лева", допълни Начева. По този начин, според Бисер Лазов, за две седмици Василев дал на Стефанов и Карадалиев общо 520 000 евро и 200 000 лева, които били взети от касата на КТБ. 

Бисер Лазов заяви още, че от август 2013 г. до март 2014 г. Цветан Василев е дал над 350 000 лв. на Огнян Стефанов на ръка. Срещу тях трябвало да се осигуряват положителни публикации за банкера и злепоставящи за враговете му. Според свидетеля за малко повече от две години от КТБ са дадени 300 млн. лева за дейността на ТВ7. 

Защитата на Цветан Василев отказа коментар.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP