ОИК-Благоевград отстрани кмета на Благоевград инж.Румен Томов

28 Април 2020 | 21:04
3 коментара
Общество

ОИК-Благоевград отстрани кмета на Благоевград инж.Румен Томов

С 9 гласа "за" ОИК - Благоевград прекрати пълномощията на кмета на Благоевград инж.Румен Томов.  Членовете на БСП напуснаха заседанието.

Общинската избирателна комисия в Благоевград заседава извънредно по казуса “Румен Томов” тази вечер. В условията на извънредно положение комисията се събра днес от 18.00 часа, за да гласува предсрочното прекратяване на правомощията на благоевградския кмет по указания на два съдебни състава.

Припомняме, че ВАС потвърди решението на Административен съд-Благоевград, с което бяха дадени указания на ОИК да прекрати предсрочно пълномощията на кмета на Благоевград Румен Томов заради нарушение на закона. 

Мотивите на съдия Димитър Узунов от АС-Благоевград бяха, че новоизбраният кмет не е изпълнил нито едно от трите изисквания по чл. 41, ал. 3 ЗМСМА, а именно в едномесечен срок от обявяване на изборните резултати, т.е. до 4 декември 2019 г. да предприеме необходимите действия за прекратяване на търговската дейност на ЕТ “Румен Томов-Алма-ЕМ“, с физическо лице-търговец Румен Георгиев Томов, респективно не е уведомил за това председателя на Общинския съвет и ОИК-Благоевград. Преписката бе върната на ОИК от съда за ново разглеждане с указания за спазване на закона и предсрочно прекратяване на кметските пълномощия на Румен Томов. 

Съдебното решение бе обжалвано от Румен Томов като заинтересована страна и от ОИК, което обаче бе подписано с особено мнение от трима членове на ГЕРБ. Делото бе разгледано на 11 март и ВАС трябваше да се произнесе  в 14-дневен срок с окончателно решение, но извънредното положение промени не само процесуалните срокове по делата, но се стигна до затваряне на съдилищата и забрана за публикуване на решения и вписванията им в деловодната система. След последните изменения в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение решенията на магистратите започнаха да се публикуват от 13 април. 

Столът на кмета Румен Томов се разклати след сигнал на предишния градоначалник Атанас Камбитов, който сезира ОИК за нарушения по ЗМСМА. След извършена проверка ОИК отказа да прекрати предсрочно пълномощията на новоизбрания кмет и решението бе оспорено в съда от 4 партии, като само жалбите на ГЕРБ и МИР бяха признати за редовни от съдия Димитър Узунов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Добавени коментари

Джумалия публикува:
28 Април 2020 | 21:54
От 30 г.града ни няма кмет.За този период се разграбиха фабрики и заводи ,а хората бяха прокудени в чужбина и София.Ролята на кмета и екипа му е да се грижи за благоденствието на народа в общината да имат работа ,а в последствие хората да си плащат данъците .В момента виждаме фалита на общината от некадърните управления на комунистическите кметове от 90 година насам .Този престъпен мутренски преход в който комунистите ни представяха ,че това е някаква псевдо демокрация сега ние трябва трезво да погледнем и на изборите да изберем Човек Джумалия мишеещ и да го боли за града и хората.
Ами сега публикува:
28 Април 2020 | 21:17
Ами сега , ще плачем ли мизерници...съсипахте града , няма 2 лв общината...
об.съветник публикува:
28 Април 2020 | 21:16
Амън от продажници!

Добавете Вашия коментар

TOP