ОИЦ Благоевград представи "Фонд за устойчиви градове" първи в страната

25 Септември 2018 | 17:19
0 коментара
Бизнес

Благоевград стана първият в страната град - домакин на информационна среща, по време на която бяха представени Фондът за устойчиво градско развитие, избраните посредници за регион Юг, както и последните промени при възможностите за кандидатстване по програма «Европа за гражданите».

Срещата беше организирана от Областен информационен център – Благоевград и събра на едно място представители на общински и държавни структури, бизнеса, неправителствения сектор и граждани.

По време на срещата, експертите от Фонд мениджър на финансовите инструменти в България представиха в детайли същността на финансовия инструмент по ОП “Региони в растеж” като нов вид европейско финансиране за общините и бизнеса. За първи път в страната беше представен и избраният финансов посредник за регион Юг - обединение „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ), договорът с който беше подписан преди дни.

Фондът за устойчиво градско развитие ще финансира проекти, касаещи градска среда, градски транспорт, спортна и културна инфраструктура, бизнес и индустриални зони, енергийна ефективност на еднофамилни жилищни сгради и студентски общежития, обекти на културното наследство от национално и световно значение. Общият ресурс на фонда до 2023 г. е над 342 млн. лв. Експерти на посредника «Фонд за устойчиви градове» представиха конкретните условия, при които общините и бизнесът ще могат да финансират проектите си за градско развитие или туризъм. 

По време на срещата бяха представени и приоритетите на програма «Европа за гражданите» и възможностите, които тя предоставя за финансиране на проектни предложения. Бяха показани и успешни проекти по програмата, реализирани на територията на Югозападна България.

Днешната среща в Благоевград беше първата от поредица информационни срещи във всички общини на Пиринско, които ОИЦ – Благоевград ще проведе в дните до 4 октомври 2018 г. Във всички общински центрове извън Благоевград експертите на Центъра ще представят Условията за кандидатстване по подмярка 6.4.1. «Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.

Добавете Вашия коментар

TOP