Огражденска четворка“, „Щуро маке“, ансамбъл „Веселие“ и др. на една сцена за празника на брежанския кестен в Брежани

21 Октомври 2019 | 10:29
0 коментара
Култура

„Огражденска четворка“, „Щуро маке“ с Ирина Паскалева и Здравко Георгиев, ансамбъл „Веселие“, МФГ „Веселие“, празник на децата, пленер за българската гора, поетична вечер с Надежда Захариева отбелязаха достойно празника-преклонение пред природното и човешко богатство на брежанския регион.

Тържествен звън огласи село Брежани и за Десетия празник на брежанския кестен, който сдружение „Хора и традиции“ организира съвместно с кметство Брежани, с изключителното съдействие на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, както и с подкрепата на Югозападно предприятие Благоевград.

На 19 октомври празникът на брежанския кестен започна с ТРАПЕЗА И ХЛЯБ и неповторимото ухание на печените брежански кестени на Марчело Канестрели. Всяка година дамите на село Брежани ни изненадват с кулинарното си майстроство и изкуството да сътворят брежанските кестени в кулинарни продукти. Тази година към тях се присъединиха традиционни и вкусни ястия от още три планини. Кулинарната изложба събра вкус и аромати от Пирин, Рила, Влахина и Малешевска планина.

Празничната програма започна от 11:30 часа с участието на ансамбъл „Веселие“, МФГ „Веселие“, децата от КУД Гоце Делчев, Република Северна Македония, „Огражденска четворка“ и оркестър „Щуро маке“ със солисти - Ирина Паскалева и Здравко Георгиев.

„С празника сдружението цели да популяризира кестените, но и да мотивира хора и институции за възстановяването на кестенивите гори, които в последните години търпят поражения от болест по кората на дърветата. Резултат от съвместната работа на сдружението и Югозападното държавно предприятие са засадените десетки декари нови гори с кестени, които ще дадат плод след десет години“ посочи - Снежана Стоименова. Тя отбеляза, че кестените могат да бъдат и поминък на населението, защото търсенето на този вкусен и полезен плод е огромно.

За юбилейното издание, Румяна Панова, председателят на сдружение „Хора и Традиции“, заедно със Снежана Стоименова подариха почетни плакети на верните приятели и организатори на това прекрасно събитие: кмета на Община Симитли – Апостол Апостолов, кмета на Брежани – Благой Стефанов, Райна Гюрова, Катя Лулейска и Зенил Реджепов – председател на КУД Гоце Делчев, Република Северна Македония.

Организаторите се надяват да мотивират инициативни хора да развият възможностите на природните богатства на Брежани.

На празника присъстваха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, кметове на селата в община Симитли, председателят на Общински Съвет Симитли Владимир Христов, общински съветници, представители от Р. Северна Македония.

Добавете Вашия коментар

TOP