Огнеборците от РСПБЗН - Благоевград предупреждават за повишена опасност от пожари в горещините

16 Август 2014 | 17:36
0 коментара
Общество

През последните горещи дни се създават предпоставки за възникване на пожари. Противопожарната служба в Благоевград апелира за повишено внимание  при пожари. 
През последните години горските пожари нанесоха огромни материални щети и се превърнаха в сериозно бедствие за нашата страна, съобщиха от РСПБЗН - Благоевград. Пожарът, възникнал в гора, можем да установим по наличието на пламъци, дим, падащи сажди, по необичайната миризма, както и по поведението на животните. Гасенето на горските пожари се организира и провежда със силите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - МВР, Министерството на земеделието и храните, сили на Министерство на отбраната и гасачески групи от общините и кметствата. 
Според огнеборците е необходимо първо да се  определи посоката на вятъра и да се напусне района, който ще попадне в обсега на пожара. 
Съобщете за пожара в най-близкото населено място или горски дом. 
Ако сте блокирани от огъня, потърсете естествени препятствия - просеки, пътища, поляни, сечища или други голи места. Използвайте водата, ако има наблизо река - намокрете дрехите и тялото си или се потопете в нея. 
Откритите части на тялото се покриват, пред устата и носа си поставете намокрена кърпа или плат. Придвижвайте се приведени. 
Ако горящата площ е малка, опитайте се сами да изгасите пожара, като използвате връхна дреха или сноп набързо начупени клони, с които удряйте пламъците. Ограничете пожара, като съберете сухите клони и листа по пътя на разпространение на горенето. Дрехите не се свалят - те поемат част от топлината. 
 При действията си изхождайте от обстоятелството, че пожарът се разпространява по-бързо по посока на вятъра и по склон - от ниските части към върха. 
 Оказвайте помощ и съдействие на гасаческите екипи при локализиране на пожарите и а евакуиране на хората и животните от района на пожара, съветват още от РСПБЗН Благоевград.
Причина за възникване на пожар вкъщи, на работното място или друго закрито помещение в повечето случаи се дължи на нашата небрежност. Понякога е необходимо да направим съвсем малко, за да бъде избегнато най- лошото. 
Ако има ранени хора, извикайте незабавно за помощ на висок глас.
Без да поемате излишен личен риск - опитайте се да загасите пожара с пожарогасител или с подръчни средства, напомнят от РСПБЗН. 
При невъзможност да напуснете жилището, вследствие на дим или висока температура, отидете в банята, затворете вратата, поставете мокри кърпи под вратата и изчакайте служителите от пожарната.
Когато сте в помещения с много хора (театри, кина, спортни зали, стадиони, търговски центрове и т.н.) и бъде подаден сигнал за пожар  най-важно е да не изпадате в паника и да запазите спокойствие. Вашата паника може да бъде предадена и на хората около Вас. 
Следвайте евакуационните знаци и напуснете помещенията без да измествате и блъскате останалите хора.
За излизане от помещенията използвайте евакуационните пътища и изходи. Не скачайте от височини. Не се връщайте обратно в сградата ако сте забравили нещо.
 С вода не се гасят: електроуреди, инсталации под напрежение, бензин и нафта. 
 При пожар в сграда изключете газта, електричеството, затворете вратите и прозорците. Напуснете сградата като използвате стълбището, външни, стабилни стълби, балкони и др. Не използвайте асансьорите.  Съобщете на съседите за възникналия пожар. 
При преминаване през задимено пространство поставете мокра кърпа на устата и носа, намокрете дрехите си, покрийте откритите части на тялото с мокри кърпи. Ако се запали част от облеклото ви, съблечете бързо горящата дреха, ако това е невъзможно загасете чрез обвиване с друга дреха или одеяло. 
Ако е невъзможно да излезете от сградата, най-добре е да влезете в банята. Уплътнете вратата с мокри кърпи или дрехи и пуснете душа. Обливайте се с вода, за да не прегрее организма. Опитайте се да сигнализирате за своето местонахождение. 
Особено опасни, при горене на пластмаси, са токсичните газове. При тях се отделят фосген, циановодород, въглероден оксид и други съединения със силен токсичен ефект. След пребиваване в района на пожара трябва да преминете през медицински преглед. 
При отравяне с въглероден оксид /СО/ пострадалите се изнасят на чист въздух, разхлабват се дрехите им и се оставят в покой. При рязко спадане на кръвното налягане се прави изкуствено дишане "уста в уста". На пострадалите се дава топло мляко, минерална вода, разтвор на сода бикарбонат и се транспортират до болнично заведение, уточняват от пожарната в Благоевград.
 

Добавете Вашия коментар

TOP