Обвиненият за ръководител на организирана престъпна група санданчанин Илия Янев заведе дела за клевета срещу 8 човека, сред тях и общинският съветник А. Костадинов - "Пухи"

19 Октомври 2018 | 19:21
0 коментара
Общество

Бившата общинска съветничка от Сандански Юлияна Янева, която бе обвинена за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, ръководена от бившия съдия, сега адвокат, Илия Янев, с когото живее на семейни начала, също заведе серия дела за набеждаване.

Вчера в Районен съд – Благоевград бе даден ход на две от тях – едно срещу общинския съветник Аспарух Костадинов, а другото срещу Стоян Спасов, който навремето бил в обкръжението на Яневи. Делата за клевета срещу двамата са заради техни показания в ГДБОП, в които обвиняват Илия Янев и Юлияна Янева в данъчни злоупотреби чрез фирми бушони.

На двете дела вчера, които се гледат от един и същ съдия – Кристина Панкова, се явиха само адвокатите на двете страни. По искане на защитата делата обаче бяха насрочени за другия месец, тъй като не е пристигнал обвинителния акт от Спецсъда, който са изискали във връзка с делото за организираната престъпна група. Причината за забавянето е, че разпоредителното заседание още не се е провело.

Делата за клевета са срещу 8 човека, заяви адвокат Иво Стефанов, който представлява Юлияна Янева. Илия Янев заведе дела за клевета срещу Аспарух Костадинов, Стоян Спасов, както и срещу данъчни служители, за това, че в актовете, съставени след проверки на фирмите му, било посочено, че е извършил данъчна измама, което е извън тяхната компетенция.

Наказателните дела бяха образувани в различни  съдилища. Благоевградските наказателни съдии си направиха отводи по делата на Илия Янев, тъй като той е братовчед на шефката на съда Вера Янева-Коева.

ВКС определи делата да се гледат от Районен съд – Самоков. В частните тъжби не се претендират обезщетения за претърпени неимуществени вреди, а само се настоява за наказания, пък било и с обществено порицание.

Припомняме, че на 9 ноември 2017 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинение на Илия Янев, че е ръководил организирана престъпна група за данъчни престъпления, в която участвали близката до него  бивша общинска съветничка Юлияна Янева и счетоводителката му Васка Стоянова. На него бе наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лева, а на другите двама – от 4000 и 3000 лева.

В хода на разследването, водено от служители на ГДБОП под надзора на прокурори от Спецпрокуратурата, е установено, че в продължение на 5 години и половина групата е действала по една и съща схема. За да се избегне установяването и плащането на дължим ДДС на контролирана от участниците фирма, са съставяни счетоводни документи с невярно съдържание, гласеше официалното съобщение на прокуратурата. В дневниците за покупки са отразявани плащания за неизвършени услуги и доставки от 10 „кухи“ фирми в Сандански и Благоевград, съставяни са месечни справки-декларации по Закона за ДДС с невярно съдържание, като в крайна сметка е бил приспадан неследващ се данъчен кредит в полза на въпросното дружество. Нанесената щета на държавния бюджет от началото на 2010 г. до юли 2016 г. е в особено големи размери – 636 267,19 лева.

Преди да се стигне до обвиненията, адвокат Илия Янев бе арестуван при операция на ГДБОП навръх именния си ден Илинден през 2016 г. Тогава антимафиотите задържаха членове на семейството му – сина му Ивайло, бизнес партньорката му Юлияна Янева, служители на фирмата му, лидерът на „Евророма“ в Сандански Тони Ангелов и др.

Илия Янев е бивш председател на Районен съд – Сандански, след като напусна съдебната система, стана адвокат. Чрез фирми стопанисва атрактивни имоти в Сандански, Благоевград, Петрич и Разлог. С Юлияна Янева са съсобственици на сградите на бившето кино в Сандански и Благоевград, чиито наематели са мощни търговски вериги. С бившия шеф на Общинска служба „Земеделие“ Бойко Лалев са собственици на десетки декари земя, ниви, сгради в Сандански и Струмяни.

В миналото Илия Янев беше съдружник с Костадин Костадинов, брат на Аспарух Костадинов, който преди 14 г. бе застрелян посред бял ден в София пред заведението за бързо хранене “Макдоналдс” до НДК.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP