Община Разлог с бюджет от 11 млн. лева повече в сравнение с предходната година

20 Януари 2021 | 18:47
0 коментара
Бизнес

Близо 11.6 млн. лева повече е бюджетът на община Разлог за 2021 година в сравнение с предходната 2020. Цифрите, заложени в макрорамката на бюджета, показват, че той възлиза на 34 493 088 лева, а през изминалата е бил 22 893 569 лева. От тази сума за делегирани от държавата дейности са 15 843 164 лева, за общински дейности 18 538 943 лв., за общинска дейност и дофинансиране 110 981лева.

Завишаването на бюджета идва от допълнителните средства за делегираните от държавата дейности, които са в размер на около 2 млн. лева, от  завишаване на средствата за капиталови разходи около 605 хил. лева, предвидено е и поемането на общински дълг в размер на 9 млн. лева за  изграждането на сепариращата инсталация на регионалното депо за неопасни отпадъци в село Баня, за което местните парламентаристи дадоха съгласие на последната си сесия за 2020 година.

Увеличение на средствата за делегираните от държавата дейности има в почти всички пера. То е най-вече заради политиките, които държавата обяви преди Нова година за увеличение на работната заплата в социалната сфера, образованието и др. На база предходния бюджет от 2020 година завишението по функции е за отбрана и сигурност  8% увеличение, образование 11%, здравеопазване (здравното обслужване в  училища, детски градини и ясли) 16%, социални грижи 24%, читалища 11%. Средното увеличение за общината е 14%. Тези средства вече са разпределени в бюджетите на второстепенните разпоредители. Увеличението е предвидено и за възнагражденията в администрацията, което е заложено и в Закона за държавния бюджет. То е в размер на 21 %, но финансовият директор Тодор Дамянов уточни, че средното увеличение ще бъде по-малко. Тук са предвидени и по-високи заплати с 11% за кметове и кметски наместници.

Иначе въпреки тежката 2020 година община Разлог е успяла да изпълни разходната си част на бюджета на 77%, а приходната на 90%. Неизпълнение на приходната част има за пръв път от три години насам. Въпреки това и предвид ситуацията през изминалата година, показателите са добри и това се дължи на рестриктивните мерки, които общината приложи още през месец май, когато отчете 30 % намаление на приходите в хазната. Сега тази разлика е стопена и от планираните приходи от местни дейности в размер 7 108 000 лв. са събрани  6 420 000 лева. Заложените в бюджет 2021 приходи от местни дейности се доближават до реализираните през миналата, или 6 387 000 лева. На база на тази сума са планирани и разходите, които също са намалени като план в бюджета за тази година.

Благодарение на рестриктивната политика по отношение на разходната част община Разлог приключва година без дефицит и реализира доста икономии в почти всички сфери, като успя да покрие непредвидени разходи заради пандемията. Най-много са спестените средства от културния календар, които реално не са изразходвани.

Икономии на разходи са направени във фонд „Работна заплата”, но те са най-вече от болнични на служители през годината. Намаления има и в  разходи за материали, за външни услуги, дори и на разходите за поддръжка на зелените площи като поливане, косене и други дейности. Благодарение на направените икономии община Разлог е покрила разходи, свързани с пандемичната обстановка, които не са били предвидени в бюджета за 2020 година. Само за болницата в предходната година  финансирането е над 300 000 лева. Доста са завишени разходите на средствата за дезинфетанти, лични предпазни средства и всякакви дейности, свързани с пандемията, като дезинфекция на обществени сгради и обществени места и други.

„Приехме доста рестриктивна политика по отношение на разходната част на бюджета и успяхме да свием разходите и съумяхме да не влезем в дефицит, което е много важно. Много от общините в страната в момента са в дефицит благодарение на това, че не успяха да си планират правилно приходите и не свиха разходите си. Имахме шанс 2020 г. да си изпълним този амбициозен бюджет, който бяхме набелязали, но кризата си оказа влияние. Неочаквано за нас беше, че това влияние беше много по-меко, отколкото очаквахме. Към май месец имахме 30% намаление на приходите. Още тогава наложихме рестрикции на бюджета, затова няма дефицит, дори има налични средства по сметките в размер на 3 603 000 лева. Тук влизат и средствата от целевата субсидия от държавата, има и средства от международни проекти”, коментира още Дамянов.

Не са малко и заложените в Бюджет 2021 средства за капиталови разходи, които възлизат  на 13 147 196 лева. В сравнение с миналата година  обектите, които ще се финансират, са доста по-малко, но са повече като стойност. Това се дължи преди всичко на това, че през тази година ще се изразходват много повече средства от целеви  трансфери от МС. 1.5 млн. лева са предвидени като трансфер за ремонт на улици в село Баня, 1.4 млн. лв. за улици в град Разлог, предвидени са и 213 хил. лева за ремонт на поликлиниката в град Разлог по „Красива България”. От тези средства 117 хил. лева са от бюджета на община Разлог и 96 хил. лева по проекта.

Окончателният вариант на бюджета все още не е готов и той може да претърпи леки промени. Крайният срок за внасяне е 15 февруари. Общественото обсъждане на бюджета е насрочено за 10 часа на 29 януари в залата на ОбС – Разлог./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP