Община Кочериново отмени обществена поръчка за 8,2 млн. лв. заради пропуск в документите

28 Юли 2020 | 13:40
0 коментара
Общество

Мегапроект на община Кочериново за 8 200 000 лв. без ДДС бе прекратен заради половинчато описание на работата в решението за откриване на процедурата. Служителите, ангажирани с оформяне на документацията, в полето за описание на предмета на поръчката споменали само Етап 1 от изграждането на инженерната инфраструктура на гр. Кочериново, но не и какво се изисква от изпълнителите по следващите 3 етапа от поръчката. Така кандидатствалите фирми останали с впечатлението, че им предлагат милионите само за изграждане на пречиствателна станция и авариен ремонт на съществуващите резервоари в местността Ридо, но не и за другите 3 етапа, представляващи изграждане на канализационна мрежа.

Комисията, ангажирана с определяне на участниците, откри сериозния пропуск чак след като  събра офертите на кандидатиралите се фирми и ги изчете внимателно, за да прецени коя от тях да допусне до по-нататъшната надпревара, коя да върне на поправителен и коя да отстрани. В офертите и на 3-те участника членовете на комисията обаче с изумление забелязали, че кандидатите не са планирали 3/4 от работата, подали са непълна техническа спецификация, не са посочили кога ще изградят преливниците, объркали са се с нелогични калкулации на отделните видове труд, така че да се вместят в параметрите на поръчката, и т.н.

След като изчели отново обявлението, публикувано и в Агенцията по обществените поръчки, членовете на комисията разбрали коя е причината за обърканите оферти и се наложи да излязат с констатацията, че при така създалия се хаос не може да се постави обективна оценка на офертите на участниците в процедурата. Миналата седмица комисията предложи, а кметът на общината Иван Минков одобри прекратяването на обществената поръчка.

Трите фирми, които подадоха документи за изграждане на инженерната инфраструктура на гр. Кочериново, бяха дупнишката фирма „Мегаинвест холд“ ЕООД на Цветан Цветанов, който чрез няколко компании за последните десетина години е усвоил близо 100 млн. лв. от обществени поръчки, столичното обединение ДЗЗД „Интерклима Груп” с водеща фирма в нея едноименното ЕООД и управител Яни Георгиев, както и белополската „Грома холд” ЕООД, която е една от най-мощните строителни компании в Югозапада.

 Община Кочериново още не е обявила повторно обърканата си обществена поръчка, но ако продължават да искат участие в нея, фирмите сериозно трябва да преработят офертите си съобразно описанието, върху което сега се труди Общинската администрация.

Общината обяви още една апетитна поръчка, която също се очаква да привлече голям интерес от страна на строителните компании. Тя е за рекултивация на общинското депо за неопасни битови отпадъци, намиращо се в землището на с. Бараково върху площ от 63 965 кв.м. Стойността на тази поръчка без ДДС е 3 719 10 5.4 4 лв.

„По-добре че отменихме първата поръчка, сега ще има електронно кандидатстване”, коментира кметът Иван Минков.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP