Община Белица отбеляза тържествено 50-годишен юбилей на детска градина „Надежда“

31 Май 2019 | 21:17
0 коментара
Общество

Днес 31май 2019 в Белица се осъществиха две значителни събития, 50 годишният юбилей на детска градина „Надежда“ в която се възпитават и обучават децата на Белица от различни религиозни и етнически групи и откриването на една вдъхновяваща изложба от 22 професионални пана със снимки на фотографите Калина Борисова и Борис Борисов.

Изложбата отразява иновативния подход в търсенето на диалог между културите, който сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“ развива вече трета година. И тук нищо не е случайно, защото Община Белица е пример за разбирателство и толерантност, населението е съставено от мюсюлмани и християни и заедно от векове споделят и празници и делници, радости и болки и се обичат като братя. Затова, преди месец и половина по покана на кметът Ревански в Белица бе проведено изнесено заседание на Националния съвет на религиозните общности в България с дискусия на тема „Сътворението според небесните религии“, в която взеха участие представители на различните вероизповедания в България и членове на Управителния съвет на националния съвет.

Преди концерта на малките палавници от детска градина „Надежда“, гостите от София Ангелина Владикова - председател на сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог, Светлана Караджова – председател на дружество на банатските българи в България и Хатидже Джурина – Фондация „Българска памет“ бяха посрещнати най-сърдечно от кметът на община Белица Радослав Ревански и неговите заместници Красимира Мавродиева и Сабит Гагъм , председателят на ОбС Ахмед Ахмед, секретарят на общината Иляз Дагонов , ст. специалист „Хуманитарни дейности“ в ОбА – Крум Попов, местният имам – Ахмед Горелски, директорите на двете средни училища, Елена Андреева и Фанка Къшева и секретарят на читалището Мая Падарева. 
Ангелина Владикова – председател на сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“ поздрави всички присъстващи на събитието и сподели за идеите, целите и дейностите на сдружението, фокусирани върху изграждането на мостове, върху съжителството в хармония, разбирателство и толерантност и осъзнаване , че всички хора имаме много общо помежду си и че заедно бихме могли да градим едно по-добро общество, свободно от стереотипи, предразсъдъци и от насилие. „Щастлива съм, че съм в Белица и че в нашето сдружение има 17-18 годишни младежи от вашия град с които градим обединителните мостове заедно“.

В отговор на посланието на сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“, кметът Радослав Ревански с емоционално чувство изрази своето задоволство, че изложбата "Мост-Между-Културите" и представителите на трите организации са в Белица, защото има какво да намерят тук за да разпространят миролюбивите и братски отношения между хората от различните религии и етнос .

„Белица е пример за приятелство, братство и заедност между хората от различни религии и етнос и аз като кмет на тази община се чувствам горд от този факт“.
Изложбата, "Мост-Между-Културите" тази година гостува в пет града на България от март до септември 2019, а през месец септември ще бъде представена в сградата ООН в Женева. В Белица ще остане в рамките на две седмици и който желае може да я разгледа експонирана във фоайето на читалище „Георги Тодоров 1885“ град Белица.

Добавете Вашия коментар

TOP