ОбС-Сандански отхвърли предложението за химн на града! К. Станоев: Няма да гласувам за някаква блудкава мелодия, написана в ритъм „Ширто”

02 Юни 2019 | 21:35
0 коментара
Политика

Председателят на групата на „Ред, законност и справедливост” в Общинския съвет в Сандански Яне Янев се опълчи на искането на директора на Държавно горско стопанство Атанас Диманков за изработване на нов подробен устройствен план „Хамбарето- Пиляфа” в селата Бождово и Малък Цалим с цел прокарването на път там. Искането трябваше да бъде гласувано на сесията вчера по предложение на председателя на ОбС Георги Георгиев. „Колеги, апелирам към всички вас, независимо от вашата политическа принадлежност, аз съм израснал в този район. Тук става въпрос за нещо изключително ценно. Това е  водосборна зона, в която се иска да се изгради нов план. Това е терен в подножието на връх Елен и тази зона осигурява водата на десетки села в общината – Лешница, Склаве, Любовка, Ласкарево, Ладарево, Бождово, Малък и Голям Цалим и част от Сандански. За да бъде изграден този път, каквото е предложението, ще бъдат изсечени вековни букови гори. Може да направите справка и да проверите, но покойният ми баща, който бе горски в този район, на 2 пъти е спирал тези опити за ликвидация на тази гора. Не ми се говори колко гора бе изсечена в нашия край и бе изнесена. Ако позволим това да се случи, то означава, че населението на тези села и на Сандански губи белия си дроб”, заяви Яне Янев пред колегите си съветници и апелира към тях да не разрешават това нещо да се случи. Съветниците го подкрепиха и гласуваха „против” и с „въздържал се” предложението. „За” беше единствено съветникът Георги Батев.

Преди това не мина и точката за избор на химн на Сандански, която беше включена в дневния ред като извънредна. Срещу така предложения химн се обяви съветникът Костадин Станоев. „Колеги, Сандански е град с древна история. Град, чиито жители са горди и щастливи от това, че живеят на толкова силно и свято място и като такива имат право да продължават да се гордеят от славното си минало. Ако ще се гласува химн, то той трябва да бъде въздействащ, силен и с възторжено звучене, а не някаква блудкава мелодия, написана в ритъм „Ширто”, бавно, 7/8 с първо удължено време. Това, което ни се предлага, е популярно като кръчмарски вариант според специалистите в музикалния бранш. И второ, за избора на химн е задължителна обществена подкрепа от жителите на Сандански. А тук подкрепата и защитата е била единствено от члена на отдел култура и зам. кмета по образование, която заяви пред всички нас, съветниците, че вариантът ще претърпи корекция. Не може някой да си позволява и да предлага нещо в незавършен вариант и да очаква това да се узакони с вот”. След изказването на съветника К. Станоев колегите му отхвърлиха предложението за химн на Сандански.

Конкурсът за химн беше обявен по повод навършването на 90 години от обявяването на Сандански за град. Селекцията протече в два кръга – избор на текст и избор на музика. Творбите бяха селектирани от специално сформирана комисия от доказани професионалисти в областта на музиката и поезията. От всички подадени предложения бяха селектирани три произведения за обсъждане и гласуване. Общата оценка на всяко едно от предложенията бе сформирана при сбор на точки по три критерии: място в класацията на комисията, място в онлайн класацията по брой получени гласове във Фейсбук страницата на община Сандански и място в класацията според гласовете при публичното обсъждане.

Съгласно класирането предложение №2 с автор на музиката иконом Кирил Попов и на текста Юлита Златкова получи най-много точки.  То беше предложено и за гласуване вчера.

Кметът Кирил Котев бе упълномощен да гласува за избор на нов управител на МБАЛ „Югозападна болница” по време на насроченото за 24 юни общо събрание. Изненадващо съветникът Антон Цанев предложи като допълнение по така направеното проектно предложение да бъде записано, че Общински съвет упълномощава кмета Кирил Котев да гласува за избора на д-р Илия Тонев за управител на МБАЛ „Югозападна болница”. Но след направена консултация с юристи, в това число със съветника Георги Батев стана ясно, че Общинският съвет не може да посочва в решение конкретно име, тъй като в акционерното дружество пълноправни членове са общините Петрич и Сандански с 49 процента, Струмяни и Кресна с по 1 процент. „Ние няма как да гласуваме за нероден Петко. Четирите собственици на болницата – общините Струмяни, Кресна, Сандански и Петрич, трябва да избират новия управител на болницата. Ние няма как да налагаме на кмета Котев за кого да гласува. Нашето решение е да упълномощим кмета да гласуваха със “за” някои от кандидатите, а не за този от Бусманци. Ние не знаем дали д-р Ил. Тонев ще бъде кандидат”, заяви гневно съветникът Живко Иванов.

Кметът К. Котев направи пояснение, че съгласно търговския регистър се провежда процедурата по избор на управител на МБАЛ „Югозападна болница”. „По време на общото събрание ще стане известно кои ще бъдат кандидати за поста”, заяви Котев. След обсъждане и дебат съветникът А. Цанев оттегли своето предложение и бе гласувано, че кметът Котев е упълномощен да гласува за избор на нов управител на „Югозападна болница” на общото събрание, насрочено за 24 юни. Н. Шаламандов посочи, че няма мотивирано предложение, от което да става известно, че д-р Ил. Тонев е кандидат за управител на болницата. Ако има такова, то групата съветници от ВМРО го подкрепяме и гласуваме за него. Такава позиция изрази и съветникът Евгени Панайотов. На заседанието вчера съветниците гласуваха  на 24 – ма жители на общината финансови помощи в размер на 50 до 350 лева. Молбите на трима не бяха удовлетворени.

ЛИДИЯ МАНЕВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP