ОбС реши: В 8 СУ „Арсени Костенцев“ и в 11 ОУ „Христо Ботев“ в Благоевград ще бъдат разкрити допълнителни паралелки за първолаците

28 Юни 2019 | 10:19
1 коментара
Политика

В 8 СУ „Арсени Костенцев“ и в 11 ОУ „Христо Ботев“ в Благоевград ще бъдат разкрити допълнителни паралелки за прием на ученици в първи клас.

Това стана ясно по време на редовната сесия на Общински съвет – Благоевград.

Решението е взето заради искания на родители на първокласници, които не са били приети във въпросните училища. Ивайло Златанов, началник на Регионално управление на образованието (РУО) – Благоевград коментира, че броят на свободните места след първо класиране е по-малък от броя на незаписаните ученици. „Затова взехме решение да се сформира още една паралелка в 8 СУ като № 5 и една в 11 ОУ като № 3“, каза още Златанов.  

Той посочи, че това е изключение за тази година, но като цяло не е редно да се сформират допълнили паралелки в някои училища, което от своя страна може да стане предпоставка за закриването на други.

Пред общинските съветници бе представена и подписка от по-голяма част от учителите и директори на училищата в Благоевград, в която се посочва, че много родители имат фалшиви адресни регистрации, за да могат да запишат децата си в конкретни училища, което ощетява други учебни заведения и деца. Искането на колектива е да бъде направена проверка, като за целта те са готови да представят пълен списък на родителите, които имат недействителни адресни регистрации. Според тях всичко това ощетява образователната система в Благоевград като цяло.

Сесията започна с изказване на представител на „Емирейтс Уелт“, който заяви какви са намеренията на компанията по отношение плановете им за това да бъдат спонсори на ОФК „Пирин“.

Добавени коментари

Нина публикува:
28 Юни 2019 | 10:25
Защо Осмо е СУ, след като там се обучават ученици само до СЕДМИ клас. Нещо по-различно ли е то от останалите основни училища в града?

Добавете Вашия коментар

TOP